Lekker eten in buffetvorm

Restaurant Luxor, Leiden | zaterdag 29 juni 2010
Al bijna anderhalf jaar geleden opende het groots opgezette buffetrestaurant Luxor zijn deuren. De in de voormalige bioscoop Luxor gevestigde gelegenheid biedt plaats aan 300 gasten. Voor een vast bedrag (€ 20,95 door de week, € 22,95 in het weekend) mag je er onbeperkt opscheppen wat je wilt. Tjan was weer eens sceptisch, en het heeft dus ook wel even geduurd voor hij er voor het eerst aanschoof. Was dit niet te groot van opzet en zou de benodigde bezettingsgraad voor een stad als Leiden niet te hooggegrepen zijn? En zou het relatief lage bedrag dat in rekening werd gebracht voor een avondje eten niet ten koste gaan van kwaliteit?

Afgelopen zaterdag bezocht Tjan Luxor dan toch eindelijk voor het eerst. En ja, het is er wat massaal (reserveren is zeker in het weekend geen overbodige luxe) en eigenlijk net iets te rumoerig, maar nee, het is zeker geen vreetschuur waar het met name om kwantiteit zou draaien.

Voor- en nagerechten (in beide gevallen is er een keuze uit vier) worden, net als de drank – die apart moet worden afgerekend – aan tafel uitgeserveerd. De carpaccio was subtiel en werkelijk uitstekend, net als het aardbeienijs met een flinke hoeveelheid (vers) fruit. De buffetten waren met een zeer rijke schakering aan hoofd- en bijgerechten, liflafjes (van dim sum tot uitmuntende sushi) en salades dermate overweldigend, dat Tjan van de mogelijkheid vlees te laten grillen of een zelf samengesteld wokgerecht te laten roerbakken deze eerste keer niet eens gebruik heeft gemaakt. En belangrijker nog dan de hoeveelheid: nergens wordt de indruk gewekt dat voor de voordeligste of de gemakkelijkse optie is gekozen. De kwaliteit van het gebodene is met andere woorden uitstekend. Niet lauw en flauw (een gevaar dat bij buffetten op de loer ligt), maar goed op temperatuur én smaak.

Luxor wordt gekenmerkt door een werkelijk voorbeeldige prijs-kwaliteitverhouding, waarbij ook de drankprijzen zeer schappelijk zijn. De bediening is er vriendelijk, de inrichting modern en verzorgd. Tjan was zaterdag met andere woorden zeer aangenaam verrast. Ook over de rekening, die aan het einde van de avond – inclusief royale fooi – op nog geen drie tientjes per persoon bleek uit te komen. Een absolute aanrader!
Rapportcijfer: 8,5

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Lekker eten in buffetvorm

  1. Ik ben er ook nog steeds niet geweest, maar nma dit gelezen te hebben zal het niet lang meer duren.

  2. Patrick zegt:

    Wij hebben, met de familie, ons bruidsdiner genuttigd in Luxor. Dát leverde nogal wat vraagtekens, om maar niet te zeggen: afkeurende blikken, op bij onze gasten. Maar we zijn er meer dan uitstekend verzorgd. Er was voor ieder wat wils (beter dan zo’n vast menu) en je hebt zelf controle over de tijd. Het concept is ideaal en de kwaliteit prima, vonden ook onze gasten. Toptent, dus. Ben je overigens al bij Shabu-Shabu geweest (In de oude Stampa)?

  3. Tjan zelf zegt:

    @Patrick: Over die Japanner heb ik tot dusver minder goede verhalen gehoord. Dus nee, daar ben ik dan ook nog niet geweest :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s