Tweede paasdag: the United States of Assen

Dit paasweekend waren Tjan en partner in het hoge noorden, in Groningen om precies te zijn. In de blog van gisteren las u meer over Tjan’s bezoek aan die stad.  Op tweede paasdag was het weer tijd om de trein terug naar het wilde westen te pakken. Met een langer dan geplande tussenstop in Assen, normaal gesproken de stad van Bartje, maar die nu toch vooral in het teken stond van Amerika. Dat had alles te maken met de tentoonstelling over Amerikaans realisme in het werkelijk fantastische Drents Museum.

De eerste collage toont kunst in Assen, en Assen in kunst. Deze werken maken deel uit van de vaste realistische collectie van het museum. Lady Liberty (met een blik bruine bonen als fakkel en de tekst ‘Hier kom ik weg’ van Daniël Lohues in het boek) staat zolang de expositie te zien op de Kop van de Vaart.

De trekpleister van het museum is op dit moment toch onmiskenbaar de tentoonstelling The American Dream, met werken van Edward Hopper, Andy Warhole, Roy Lichtenstein en nog veel meer grote namen uit de Amerikaanse kunstwereld. De collages hierboven en hieronder geven een goed beeld van de expositie. Werken van na 1965 worden overigens in ‘deel 2’ van de tentoonstelling in het Duitse Emden getoond.

De getoonde werken lopen zoals u ziet behoorlijk uiteen, van levensecht en hyperrealistisch tot cartoonesk, en dat maakt de expositie wat Tjan betreft ondanks de hoge kwaliteit van de afzonderlijke objecten nogal vrijblijvend. De Amerikaanse vlag dekt een grote lading, zullen we dan maar denken.

Dat kon niet gezegd worden van de kunst uit de periode 1885-1935 in het oude gedeelte van het oudste museum van Nederland. Wat een schitterende collectie.

In de trein terug naar Leiden liet Tjan zich inspireren door Edward Hopper. Het is dat hij niet kan schilderen, maar met de camera in zijn smartphone komt hij ook een eind.

Tjan maakte de foto’s met zijn Huawei P Smart en de collages met
de gratis Android-app Pixlr op diezelfde smartphone.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Foto's en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s