Social distancing in Abbey Road

Het is een van de meest iconische platenhoezen aller tijden, waarop onmiskenbaar het bekendste zebrapad ter wereld te zien is: de zebra bij de Abbey Road-studio in Londen, waar de Beatles werkten aan hun laatste plaatopnamen. Een snelle shoot, waarbij fotograaf Ian Macmillan op een keukentrapje stond, leverde een aantal foto’s op waarvan er één wereldberoemd zou worden. Het is een vreemd idee dat de Fab 4 op de albumcover ook de andere kant op hadden kunnen lopen, als de keuze voor de hoes van Abbey Road op een andere foto uit de serie gevallen zou zijn.

De hoes was voer voor complotdenkers, die in het artwork bewijzen zagen voor de hardnekkige geruchten dat Paul McCartney overleden zou zijn en vervangen was door een dubbelganger. Het kwartet zou een begrafenisstoet symboliseren, en zelfs het kenteken van de half op de stoep geparkeerde Volkswagen Beetle zou een geheime boodschap bevatten. Samen met zijn hond nam Sir Paul in 1993 een loopje met de Paul is Dead-mythe, door voor de hoes van zijn live album Paul is Live terug te grijpen op de hoes van Abbey Road.

Het zebrapad werd een bedevaartsplaats voor Beatles-fans. De Abbey Road Cam, een webcam die op de oversteekplaats gericht is, laat 24/7 zien dat er altijd wel mensen zijn die het verkeer in de war sturen door zich op de zebra te laten vereeuwigen. Een jaar geleden, op 8 augustus 2019, exact 50 jaar nadat de beroemde foto genomen werd, was het echter wel heel druk in Abbey Road.

Er zijn altijd wel mensen, ja… maar niet nu het Coronavirus de wereld in zijn greep heeft en ook Londen in lockdown is. En dat prikkelde de fantasie van creatieve photoshoppers die zich afvroegen hoe de beroemde platenhoes er zonder mensen had uitgezien. Of bijna zonder mensen, want rechts op onderstaande foto is nog een man in pak te zien. Pas in 2004 zou hij zelf ontdekken dat hij op de platenhoes te zien is. Paul Cole is zijn naam, afkomstig uit Florida, een toevallige passant. De Amerikaan was met zijn vrouw op vakantie in Londen, sloeg de fotoshoot van een afstandje gade, maar had werkelijk geen flauw benul wie de vier mannen op de zebra waren.

Andere photoshoppers vroegen zich of hoe John, Ringo, Paul en George Abbey Road zouden oversteken als ze social distancing in acht zouden hebben genomen.

De afstand die de vier Beatles bewaren varieert, maar de verschillende afbeeldingen die via sociale media de ronde doen bewijzen dat de Beatles, het album en de hoes de gemoederen vijftig jaar na de release nog altijd bezig houden en nog immer tot de verbeelding spreken.

Intussen ligt de zebra er anno 2020 maar verlaten bij. De afdeling onderhoud van de gemeente Londen bleek pragmatischer en stukken doortastender dan de prime minister van de UK, en zag zijn kans schoon. Afgelopen week kreeg het wereldberoemde zebrapad een nieuwe lik verf. Via de eerder genoemde webcam is te zien dat de zebra er inmiddels weer spic en span bij ligt. Klaar om dagelijks weer ontelbare muziekliefhebbers over zich te laten lopen, muziekliefhebbers die nu nog thuis zitten, maar die zodra de verspreiding van het coronavirus enigszins beteugeld is zonder enige twijfel niet lang op zich zullen laten wachten.

Met de laatste woorden van het laatste album dat de Beatles opnamen, sluit ik deze blogpost af: ‘And in the end, the love you take, is equal to the love you make,’ zongen ze in hun slotakkoord ‘The End‘. Mooie woorden. Memorabele woorden ook. Wees lief voor elkaar en stay safe!

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Fotofucks, Muziek, Varia en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s