Foto’s, eendjes, vazen en schilderijen

Het is wel weer tijd voor een serie collages. Gisteren was Tjan in Den Haag en nam hij als souvenirtje weer zes collages mee naar huis. Hij maakte ze op zijn telefoon van de foto’s die hij er tijdens zijn museumbezoekjes schoot. Hierboven negen fascinerende foto’s van hoogbouw in Hong Kong. Ze zijn van de Duitse fotograaf Michael Wolf, die momenteel exposeert in het Haagse Fotomuseum. Ook de volgende twee collages tonen werk van Wolf. Hierop respectievelijk een ‘Chinese Muur’ vol Made in China-meuk (badeendjes!) en zeven fraaie foto’s van daken in Parijs. De weerspiegeling in twee van deze foto’s bleek helaas onvermijdelijk.

In het belendende Gemeentemuseum stuitte Tjan eerst op niet minder dan honderd vazen. Nou is keramiek niet echt zijn ding, maar verschillende van de vazen van de Italiaanse kunstenaar en architect Alessandro Mendini rechtvaardigden wat hem betreft een vijftal kiekjes. En mocht de stijl u enigszins bekend voorkomen: Mendini ontwierp veel voor Alessi. Even scrollen nu, 1821 pixels naar beneden gaan we verder…

Elders in het museum werd Tjan geconfronteerd met een hiaat in zijn algemene ontwikkeling. Van de Belgische schilder Jean Brusselmans had hij namelijk nog nooit gehoord. Realistisch impressionisme (of impressionistisch realisme) bestaat die stroming? Zo ja, dan is Brusselmans daar ongetwijfeld een heel belangrijke vertegenwoordiger van. Met name de kleuren en de composities van de om en nabij veertig getoonde werken spraken Tjan aan.

Tot slot vier eveneens kleurrijke doeken van Morgan Betz uit Amsterdam. De opvallende sculptuur in de vijver van het museum is ook van de hand van Betz. En ja, over de artistieke waarde kan en zal ongetwijfeld veel gediscussieerd worden (met het dat kan een kind van vier ook van een van de museumbezoekers gisteren als tot vervelens toe gebruikt tegenargument), maar… Tjan werd er gewoon vrolijk van. En zo sluit hij deze art-blog dan ook af. Vrolijk.

Tjan maakte de foto’s met zijn Huawei P8 Lite en de collages met
de gratis Android-app Pixlr op diezelfde smartphone.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Foto's en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Foto’s, eendjes, vazen en schilderijen

  1. Cor en Anneke zegt:

    Die laatste werken hebben wel wat weg van Matisse, Je hebt mooie dingen gefotografeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s