A Star Is Born – de perfecte trailer

Sinds Tjan een Cineville-pas heeft, is hij vaak (in de zin van: heel vaak) in de bioscoop te vinden. De trailers die in de verschillende filmhuizen voor elke film vertoond worden, kan hij meestal dan ook al dromen voor de betreffende rolprent eindelijk een keertje in roulatie gaat. En één ding weet Tjan inmiddels zeker: trailers maken is een vak. Sommige geven de hele film al weg, andere zijn zo vaag, dat ze eerder de reactie ‘laat maar’ dan nieuwsgierigheid oproepen, alleen de betere vinden daar een balans tussen. Maar een enkele trailer is ronduit briljant. Die van de binnenkort te verschijnen zoveelste remake van A Star Is Born bijvoorbeeld.

De eerste keer dat Tjan deze trailer zag, hadden de makers hem meteen te bij zijn kladden. Kippenvel, vrijwel direct. De eerste zin van een verrassend goed zingende Bradley Cooper en vooral zijn subtiele glimlach daarna: bull’s eye! Eindelijk eens een acteur die geen rockartiest speelt, maar er één is. En meer dan dat, want Cooper vertolkt niet alleen de hoofdrol, maar is ook de regisseur van de film, schreef een groot deel van de liedjes en is co-producer van de soundtrack, die al in de trailer een cruciale rol speelt. De opeenvolging van het songmateriaal, de uiterst muzikale montage van de filmbeelden, de chemie tussen Cooper en zijn tegenspeelster (een voor de verandering eens niet opgedirkte en ongrijpbare, maar juist toegankelijke en innemende Lady Gaga), de suggestieve black outs… Nog altijd gaat Tjan er even voor zitten als deze trailer vertoond wordt, en steeds weer weet het nog geen tweeënhalve minuut durende clipje de zaal muisstil te krijgen.

Kortom: Tjan heeft er zin in, al realiseert hij zich dat de kans bestaat dat de film als die op 4 oktober in première gaat ook weleens vies zou kunnen tegenvallen. Want natuurlijk: het Net5-achtige verhaallijntje is corny, voorspelbaar en flinterdun. Maar dat zien we dan wel weer – letterlijk. Op zijn slechtst blijft het bij die verdomd goede trailer. Tjan drukt nog een keertje op play. Kijkt u mee?

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Tv en film en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s