Jochem Myjer interviewt Nico Dijkshoorn


Vanmiddag vond in de Leidse boekhandel Kooyker een bijzonder interview plaats. In het kader van de 75ste boekenweek vroeg ereburger van Leiden, cabaretier Jochem Myjer, de dichter, schrijver en performer Nico Dijkshoorn het hemd van het lijf. Over zijn voormalige job bij de Openbare Bibliotheek van Amstelveen, de onlangs verschenen bundel Dijkshoorn, wonen in Leiden (ook Dijkshoorn woont sinds anderhalf jaar in de Sleutelstad), muziek, literatuur, vogels, Twitter en Mart Smeets. De twee hadden elkaar nog nooit ontmoet: Dijkshoorn had de cabaretier via Twitter benaderd, en kreeg het wel even benauwd toen Myjer hem aan het begin van de middag verklapte dat hij interviewtips had ingewonnen bij Henk van Dorp. Er ontspon zich een prettig, zeer onderhoudend en bovenal humorvol gesprek, dat – wellicht dankzij Henk van Dorp – tenminste drie onthullingen heeft opgeleverd: Zodra Matthijs van Nieuwkerk stopt met De Wereld Draait Door zien we Nico Dijkshoorn nooit meer op tv, Chuck Berry is de grootste dichter van de afgelopen 400 jaar en André Hazes is de Nederlandse Chuck Berry…De belangstelling was enorm. Alle 75 beschikbare stoelen waren gereserveerd. Achter in de winkel Nico Dijkshoorn en Jochem Myjer, die elkaar zojuist voor het eerst de hand hadden geschud.
Het publiek wachtte af. In spanning…
Het interview was in de eerste plaats een prettig gesprek, waarin wederzijdse waardering centraal stond.
Jochem Myjer had zich goed voorbereid, maar legde zijn A4’tjes met vragen al snel terzijde: er was merkbaar een klik en het zeer onderhoudende gesprek liep als een trein.
Tjan had geen gereserveerde stoel weten te bemachtigen en zag Dijkshoorn vooral ‘en profil’. Gelukkig keek de dichter vanaf de promotieaffiche wél indringend in de lens.
Een zeldzaam serieus moment – er werd deze zondagmiddag
vooral veel en hard gelachen.
Dijkshoorn beantwoordt Myjers vraag over de titel van de verhalenbundel: ‘De werktitel was niet Dijkshoorn maar Mulisch, maar ja, het schrijft helemaal niet fijn met zo’n pijp in je mond.’
Tjan doet artistiek: Jochems sneakers, Nico’s boek
en een glas spraakwater.
Natuurlijk las Nico Dijkshoorn – met een geleende leesbril
op de neus – ook een aantal verhalen voor.
Uit de kersverse bundel Dijkshoorn passeerden de verhalen ‘Sierwortel snijden’, ‘Mart Smeets over Oerol’, ‘Marktplaatsbashing’ en ‘Molletje’ de revue. Tot groot enthousiamse van het publiek.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Fotoreport en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Jochem Myjer interviewt Nico Dijkshoorn

  1. Jammer dat ik dit niet wist had ik wel bij willen zijn.
    Off topic, mooi plekje he zo dichtbij.
    Wel opschieten want het staat nu sinds een dag of vijf volledig in bloei.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s