Smaken van weleer

Omdat uit eten gaan met oma geen onverdeeld succes is (het is, zeg maar, niet snel goed), en de aanwezigheid van vijf achterkleinkinderen restaurantbezoek ook nagenoeg onmogelijk maakt, hadden oma’s zes kleinkinderen bedacht om haar en de hele bups bij een van hen thuis uit te nodigen. Tjan had geopperd om allemaal iets te maken wat oma ‘vroeger’ bij verjaardagen regelmatig op tafel toverde. Dat vonden ook neef en nichten een leuk plan, dus zo gezegd, zo gedaan: via e-mail werden de traditionele hapjes, die iedereen zich nog wist te herinneren, geïnventariseerd en verdeeld, en gisteren stond de tafel bij een van Tjan’s nichten dan ook boordevol nostalgische lekkernijen: tapas van weleer, of fingerfood avant la lettre, zo u wilt…

Wie Tjan volgt via Twitter, heeft kunnen lezen dat hij dit weekend danig in de weer is geweest met het maken van een salade, volgens oma’s recept uiteraard. De partner van Tjan had zich op een appeltaart gestort (althans, op het maken ervan), en ook neef en nichten en partners hadden zich verre van onbetuigd gelaten. Ondanks enkele weinig subtiel geplaatste op- en aanmerkingen (oma blijft natuurlijk oma), was het voor iedereeen – oma incluis – een feest der herkenning, De aanblik van de overbekende hapjes zorgde zelfs voor een klein emotioneel momentje…

Op de foto: Tjan’s oma’s salade, tomatensoep met rijst, garnalencocktail (niet zelf gepeld, foei!), toastjes met paling, hamrolletjes met asperges, dadels met roomkaas, appeltaart, bowl, rookvlees met ei en gevulde eitjes met garnaaltjes.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken. Bookmark de permalink .

6 reacties op Smaken van weleer

 1. Ziet er allemaal goed uit.
  Om een beetje aan te sluiten op je culinaire logs, geef ik aan de hand van de foto’s een 8+.
  De mooiste uitleg van de zomer en wintertijd was een aantal jaar geleden in Kopspijkers echt jammer dat het niet terug is te vinden op you tube of zoiets.

 2. Anoniem zegt:

  Het feest van herkenning,erg lekker
  leuk dat julie dit voor haar hebben gedaan,
  bedankt M

 3. Suzanne zegt:

  Krijg weer helemaal trek als ik de foto’s zie…. vond het een erg geslaagd feestje! Leuk dat iedereen er was.

 4. Edith zegt:

  En zo kan iedereen nogmaals genieten! Mooie foto’s!

 5. Johan zegt:

  Leuk idee! Bij mijn familie waren we snel klaar geweest: oma kwam niet verder dan de geijkte kaas-, worst- en augurkenpotpourri.

 6. möök zegt:

  Ai, dit ziet er voortreffelijk uit. Wat zou Sonja Bakkr hiervan vinden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s