Prima kassi & prima hamburger

Indonesisch Specialiteiten Restaurant Surakarta | Leiden | maandag 19 januari 2009
Om de een of andere duistere reden bezoeken Tjan en partner de keren dat ze Indonesisch willen eten de restaurants Anak Bandung (met een wel heel beperkte kaart) of Buitenzorg (een beetje uit de route, want in Leiderdorp), en blijft Surakarta buiten beschouwing. En dat terwijl het restaurant, dat toch al jaren een begrip in Leiden is, zich pal naast Tjan’s favoriete kroeg bevindt. Hoog tijd dus om dit onverklaarbare patroon eens te doorbreken. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: daar hebben Tjan noch partner spijt van gekregen.

Het interieur is Indonesisch en dus een beetje truttig en de bankjes langs de muur bezorgen je al vrij snel een houten kont. Maar daarmee is Tjan direct door zijn kritiek heen, want de bediening is allervriendelijkst, het eten is verrukkelijk en de porties zijn verre van karig. De sambal (badjak?) die bij het bakje cassave-chips van het huis wordt geserveerd zet meteen al de toon, en nodigt uit tot door blijven eten. De proeverij van (gefrituurde) voorgerechten smaakte prima (lekkere verse atjar!) – en toen moest het hoofdgerecht nog komen…

De partner van Tjan koos voor de Nasi Rames Lontong, en kreeg haar bord nog niet voor de helft leeg – en dat lag zeker niet aan de perfect bereide gerechten! Gelukkig was het geen enkel probleem om de rest van de maaltijd in te laten pakken en mee te nemen. Tjan kwam een heel eind met zijn proeverij van vier soorten saté. De (op Tjan’s verzoek gebakken) rijst en de gado-gado die hierbij werden geserveerd waren subliem, evenals de acht stokjes mooi gegrilde saté: pedis (pittig), babi (varken), ayam (kip) en kambing (geit). Top – of beter: prima kassi dus!
Rapportcijfer: 9

Theehuis De Leidse Hout | Leiden | zaterdag 24 januari 2009
Het schilderachtige theehuisje in het park De Leidse Hout, tussen Leiden en Oegstgeest, is een heerlijk plekje voor koffie met gebak of, bij mooi weer (zoals op onderstaande foto uit het archief van Tjan) een biertje op het terras. Maar ook de lunchkaart van het theehuis is zeer de moeite waard. Op zo-maar-een-zaterdag streken Tjan en partner hier neer om te genieten van een goede kop koffie en een prima hamburger. Een aanrader voor wie de drukte van de stad even wil ontvluchten, maar dat dan wel het liefste dicht bij huis doet. Goed eten, vriendelijke bediening en dito prijzen. Leuk!
Rapportcijfer: 8


Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Prima kassi & prima hamburger

  1. Hermien zegt:

    Klinkt goed, die Indonees ga ik zeker een keer proberen.
    Vraagje: ben je nog steeds niet gewend aan het nieuwe jaar?

  2. Tjan zelf zegt:

    @Hermien: Blijkbaar niet :-) Ik heb de twee jaartallen inmiddels vervangen door 2009. Dank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s