De ster Wim Helsen

Wim Helsen | Het uur van de prutser | Kleine Komedie, Amsterdam | donderdag 29 januari 2009 (première)
Na vorige week Katinka Polderman, vandaag op deze blog opnieuw een nieuw programma van een finalist van het Leids Cabaret Festival. De innemende Vlaming Wim Helsen heeft sinds 2002 flink aan de weg getimmerd, is in eigen land een ster en is ook in ons land inmiddels een graag geziene gast in het Hilversumse.

In zijn nieuwe programma, Het uur van de prutser, komt Helsen de theaterbezoeker – van wie het treurige leven zoveel problemen kent dat er nog niet het begin van een oplossing voor is – in de eerste plaats amuseren, zodat hij de misère van alledag kan vergeten. Hij zal ons ouderwets laten schuddebuiken van het lachen, zo belooft de introtape, die de cabaretier als een verlosser introduceert. Lol en plezier zijn voor prutsers als wij immers de enige manier om niet aan onze ellende tenonder te gaan.

En dus begint Wim Helsen – schijnbaar zeer tevreden met zichzelf – zijn verhaal (een dialoog met zijn bakker), om vervolgens het ene zijpad na het andere in te slaan. Zichzelf overschreeuwend, met absurditeiten, hilarische jingles, tips om per definitie saaie situaties wat op te leuken, boodschappen uit een andere wereld (sinds de cabaretier oog in oog kwam te staan met de Schele Jezus bezit hij paranormale gaven) en het brullen van fragmenten uit het aanstekelijke ‘A Far L’Amore Comincia Tu’ (beter bekend als Skopje) van Rafaella Carrà. Wat heeft hij met ons prutsers te doen! Alles doet hij om te voorkomen dat er een pijnlijke stilte valt. En natuurlijk valt die toch […]

Op vriendelijk verzoek van de cabaretier is de recensie op deze plek ingekort, want inderdaad bevatte mijn blogje nogal wat spoilers. De verwijderde passage kunt u lezen als u hier klikt. Laat u zich liever verrassen als u naar het theater gaat (en doet u dat vooral!), klik dan niet…

Het slotapplaus sprak gisteravond boekdelen: voor het Amsterdamse premièrepubliek was Wim Helsen geen prutser maar een ster. En terecht! Het uur van de prutser is een prachtige voorstelling, met rake observaties, aanstekelijke onzin, goede grappen en schitterend geformuleerde, meeslepende verhalen. Gaat dat zien!
Rapportcijfer: 9

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Theater en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De ster Wim Helsen

 1. Paul zegt:

  Tof te lezen dat je ook zo genoten hebt! De schele en de bril: meesterlijk en gaat dat zien inderdaad.

 2. Johan zegt:

  Als gast van tv-programma’s (vorige week Qi!) vind ik hem erg sterk. Droogkomisch, zoals zoveel Vlamingen. Ik ben benieuwd wanneer hij hier in ’t theater komt.

 3. Ron van zanten zegt:

  Gisteren 7mei in Gouda geweest, wat een belachelijke slechte show, een complete afrader,cijfer 2,Godslaster en respectloos voor mensen met de ziekte ~k`
  Na afloop niet veel positief gehoord.
  1e en laatste keer

 4. Tjan zelf zegt:

  @Ron: Opmerkelijk. In Amsterdam ging het dak eraf. En terecht, naar mijn smaak…

 5. tessel zegt:

  Genoten en na die tijd ook nog stof tot nadenken en lachen. Skopje-skopje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s