Mode in tijden van recessie

In 1981 – Tjan was toen 12 – verscheen bij Philips de registratie van Zonder Twijfel op vinyl. In dit programma vertellen de drie leden van Cabaret Nar (met een jonge Youp van ’t Hek in de gelederen) het verhaal van meneer Van Dam, een vertegenwoordiger in teddyberen die ten gevolge van de toenmalige crisis zijn targets niet haalde, doordraaide en daarom in een inrichting was opgenomen. Op de hoes van de lp is Van ’t Hek te zien in een driedelig pak dat van PTT-postzakken is gemaakt, want ja, de crisis eiste zijn tol, zoals ook blijkt uit een lied dat Van ’t Hek en Ivo de Wijs destijds voor dit programma schreven:

‘Het wordt weer erwtensoep en water met brood
En de bejaarden vriezen ook op tijd weer dood
Dus die tehuizen raken leeg, mooi voor de woningnood
De crisis, de crisis komt eraan’

Intussen dreigt ons land opnieuw geteisterd te worden door een recessie, en opmerkelijk genoeg vindt Youps outfit van bijna dertig jaar gelden navolging in de prêt a porter van vandaag. In de voorjaars-/zomercollectie 2009 (‘SS/09‘, zoals dat in modekringen heet) van de Amsterdamse ontwerper Jan Taminiau, die tijdens de Amsterdam Fashion Week werd gepresenteerd, bevindt zich een blazer die gemaakt is van… TNT-postzakken (‘het bekende TNT-lint als tailleriem’). Het mag dan misschien kringloopmode zijn, de prijzen zijn daar zeker niet naar: dames die dit beperkt leverbare jasje aan hun garderobe willen toevoegen, zullen daarvoor een slordige 1500 euro moeten neertellen. Tja, als je het zo bekijkt, dan lijkt het met die aanstaande recessie ook wel weer mee te vallen. Dat was begin jaren tachtig wel anders…

‘Neerland in de schulden, vraagt bij Kenia krediet
Men eet uit wanhoop alles, een kooi zonder parkiet
Wiegel houdt zijn onderkin, dat blijft een bandiet
Het gebeurt vandaag of morgen op stel en sprong subiet’

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Mode in tijden van recessie

Plaats een reactie