Extern geheugen

Waarom onderhoudt een mens een weblog? Wat Tjan betreft zijn daar meerdere redenen voor. Hij vindt het leuk om te schrijven en om foto’s te maken, en om die teksten en plaatjes vervolgens op een eigen webstek een plekje te geven. Daarnaast speelt natuurlijk ook een zekere dosis ijdelheid een rol: een blogger veronderstelt – al dan niet terecht – dat er mensen zijn die zijn observaties, kiekjes, meningen en rijmpjes interessant vinden. Interessant genoeg in elk geval om zijn website met zekere regelmaat te bezoeken. In het geval van Tjan heeft zijn weblog hem inmiddels een behoorlijk publiek én een wekelijkse column opgeleverd – hoewel in principe niet de insteek, is dat toch een niet onaardig resultaat.

Tjan dicht zijn weblog evenwel nog een functie toe: die van extern geheugen. Meer dan eens heeft hij zijn eigen blog even doorzocht naar de naam van dat ene leuke restaurantje in Amsterdam, naar de titel van dat leuke cabaretprogramma of naar de datum waarop hij een concert bezocht. Het blogje van vandaag is er een dat vooral die laatste functie heeft.

Afgelopen zaterdag bezocht Tjan het International Whisky Festival in de Leidse Pieterskerk. Zo’n drieënhalf uur lang wandelde hij met zijn proefglaasje langs de stands van slijterijen en importeurs, en in die tijd proefde hij niet minder dan 17 whisky’s. Met de chronologische opsomming hieronder kunt u vermoedelijk weinig tot niets. En dat hoeft ook niet. U kunt het ter kennisgeving aannemen. Voor Tjan zelf is het echter een ideale manier om de toch al niet gemakkelijke namen, die hij anders ook met geen mogelijkheid zou kunnen onthouden, toch een plek te geven, zodat hij – mocht dat een keer aan de orde zijn – kan checken of hij een bepaalde whisky nu wel of niet al eens aan een ‘nosing and tasting’ heeft onderworpen. Komen ze…

Greenore 8 years old single grain (Iers, licht, mooi bij wijze van aftrap)McClelland’s Speyside (‘huiswhisky’ van slijterij Mitra, ongecompliceerd)Maccallan 12 years old (nou, nee)Ardmore (Highlands, maar Islay-achtig – toppertje!)Talisker Distiller’s Edition (turf, beetje scherp)Yamakazi 10 years old (nagal vlak, te zoet) •  Skapa 14 years old (gaat verdwijnen, te laat bij de stand om de 16 jaar oude Skapa te proeven)Tullibardine 1993 Moscatel (lekker, tikje zoet)Ardbeg Reinaissance Cask Strength (super!)Dalwhinnie Distiller’s Edition Double Casked (onmiskenbaar Dalwhinnie, maar dieper en voller van smaak)Coal Ila (opvallend licht van kleur, te weinig diepgang)Bruichladdich Peat (tikje vlak voor een Islay)Frysk Hynder (uit Friesland, verrassend, caramel)Bowmore 12 years old (eh… geen idee meer, eerlijk gezegd)Stratlisha (basismalt voor Chivas-blend, lekker)Balvenie 15 years old Single Casked (zie Bowmore…)Johnnie Walker Green Label (lichtvoetig, hoewel toch 15 jaar gerijpt).

En ja, om eventuele reacties voor te zijn: hoe meer whisky je drinkt, hoe groter – korskakovsgewijs – de behoefte aan een extern geheugen is. Om u gerust te stellen: hoewel de bovenstaande opsomming wellicht anders doet vermoeden, valt het met Tjan’s alcoholconsumptie enorm mee. Proost!

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s