Whodonno?

Onno Innemee | Wie heeft Onno Innemee vermoord? | Leidse Schouwburg, Leiden | Donderdag 13 november 2008 (première)
De Leidse cabaretier Onno Innemee heeft iets innemends (geen woordspeling) en aandoenlijks, en hoewel Tjan noch met zijn voornamelijk op mimiek gebaseerde manier van theatermaken, noch met het fenomeen klucht veel affiniteit heeft, houdt hij het er maar op dat hij – oprecht – best een leuke avond heeft gehad. Zo goed als het gros van het wel heel enthousiaste premièrepubliek het vond, vond Tjan het dan weer niet, maar Wie heeft Onno Innemee vermoord? bevatte gelukkig voldoende geestige terzijdes en onderonsjes mét dat thuispubliek om te doen geloven dat ook Innemee zichzelf niet al te serieus wil nemen.

Het programma begint met een videoboodschap van Onno zelf: ‘Als u dit te zien krijgt, ben ik vermoord,’ zegt hij. Om uit te zoeken wie hem bedreigde, had hij alle verdachten voor een verwenweekend uitgenodigd in een landhuis: zijn beide ouders, zijn zwangere ex, een opdringerige fan, een bij hem inwonende dame van lichte zeden en een gehandicapte mopperkont die er genoeg van heeft hoe Innemee in zijn voorstellingen een loopje neemt (wel woordspeling) met mindervaliden. Samen met een tamelijk nichterige inspecteur van politie en de cabaretier zelf, zijn dit de karikaturale personages in een 1-persoons ‘cabaklucht’ – want jazeker, Onno speelt alle typetjes, met alle beperkingen en ongemakken en al het (opzettelijke) gestuntel van dien, zelf.

Met cabaret heeft het weinig te maken, en met alle deuren en kasten is Wie heeft Onno Innemee vermoord? in eerste instantie een parodie op een klucht, waarvan de ontknoping helaas een tikje aan de voorspelbare kant bleek. Maar als een pretentieloze avond loltrapperij volstaat deze ‘whodonno’, mede dankzij het vernuftige decor, uitstekend.
Rapportcijfer: 7,5

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Theater en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Whodonno?

  1. Was dus niet alles begrijp ik.

  2. Onno zegt:

    Ik ben blij met bijna een 8!

  3. Tjan zelf zegt:

    @Onno: Ik heb dan ook een leuke avond gehad – en dat is in deze economisch barre tijden ook wat waard. En ach, ik ben ook maar gewoon een bloggertje met een mening ;-) Succes met je tour! :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s