Nieuwbouw ROC: onnodig en verspillend?

Gisteren was in het VPRO-programma De Slag om Nederland te zien hoe het Arcus College in Heerlen niet wenste te reageren op de stevige kritiek op de hemelbestormende nieuwbouwplannen van dit ROC. Onnodig, verspillend, te duur, geld wordt onttrokken aan onderwijs, slecht voor Heerlen… De programmamakers stipten aan dat de nieuwbouw van dit Regionale Opleidingscentrum in Limburg niet op zichzelf staat. Als in een wedstrijdje ver-plassen zouden de directeuren van deze ROC’s elkaar namelijk de loef af proberen te steken met nog grotere en nog kostbaardere vastgoedprojecten: ‘Wie heeft de grootste?’

In Leiden nam het ROC vorig jaar een immens nieuwbouwcomplex bij NS-station Lammenschans in gebruik. De vloeroppervlakte van dit pand is zo’n 40.000 vierkante meter, de kosten bedroegen zo’n 180 miljoen euro. Maar dan zijn we er nog niet. Want bij het Leidse Centraal Station verrijst momenteel nog eens zo’n kolossaal complex. In hoeverre de kritiek op de Heerlense plannen ook op de nieuwbouw in Leiden van toepassing is, is wat Tjan betreft niet direct te zeggen. Het ROC hield er her en der in Leiden namelijk wel héél erg veel kleine vestigingen op na – dat centralisatie efficiënter zou zijn, lijkt zeer aannemelijk. Bovendien zal er ongetwijfeld belastinggeld zijn uitgegeven aan de realisatie van de plannen, maar los daarvan werden er ook particuliere geldschieters gezocht en gevonden, zoals textielmagnaat Jan Zeeman.

Hieronder een aantal foto’s die Tjan vorige week van beide ROC-vestigingen maakte. Spierballenvertoon of een aanwinst voor de stad? U mag het zeggen!

Modern en ruimtelijk, dat is de nieuwbouw bij Leiden Lammenschans in elk geval wel.

Het gebouw wordt gekenmerkt door zwevende elementen en veel doorkijkjes.

Het complex kent veel Centre Pompidou-achtige diagonalen. In hoeverre het in Leiden echter net als in Heerlen scheef zit met de vermeende verspilling van belastinggeld, durft Tjan niet te zeggen.

De omgeving moet nog verder ontwikkeld worden, maar het schoolgebouw is al volop in gebruik.

En... op zo'n anderhalve kilometer afstand bouwt het ROC achter station Leiden Centraal nog een complex. Minder ruimtelijk en compacter, maar toch...

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Foto's, Varia en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s