Andalusië deel 4 – De Metropol Parasol in Sevilla

De witte spriet in het midden van bovenstaande foto komt u wellicht bekend voor: het is inderdaad de karakteristieke tuibrug van Calatrava die in de eerste blog van deze Andalusië-reeks centraal stond. De foto is genomen vanaf een ander modern bouwwerk in Sevilla. Deze Metropol Parasol is misschien niet de bekendste toeristische trekpleister van de Zuid-Spaanse stad. Logisch, want de constructie werd pas in maart van dit jaar voor het publiek geopend. Het is een heel bijzonder bouwwerk, daar op de Plaza de la Encarnación in Sevilla, dat voor men met de realisatie van de Duitse architect Jürgen Mayer begon een groot en rommelig parkeerterrein was. Op de foto’s ziet u waarom en in de onderschriften leest u er meer over.

De Metropol Parasol is een futuristisch en artistiek object, een winkelcentrum, een plein, een parkeergarage en een museum met archeologische opgravingen in één.

Net als een huis, tuin- en keukenparasol zorgt ook de sierlijke Metropol Parasol in de eerste plaats voor schaduw op het plein, en dat is iets waar de Spanjaarden in het zuiden van het land meer dan eens naar hunkeren. Terrassen in de zon kunnen in Andalusië dan ook op weinig klandizie rekenen.

De constructie is niet massief - je kunt er doorheen kijken - en, opvallender nog: voor het grootste gedeelte van hout. Het zonlicht dat door de houten parasol wordt tegengehouden, zorgt voor mooie contrasten en een continu veranderend beeld. De Metropol Parasol is de grootste houten constructie ter wereld.

Voor anderhalve euro kun je met de lift naar boven om een wandeling op het dak van de sureealistische parasol te maken. Tijdens de wandeling ligt Sevilla aan je voeten. Op de achtergrond de Giraldo, de klokkentoren van de kathedraal van de stad, die in een volgend blogje ongetwijfeld nog aan bod komt.

En zo wandel je via de slingerende paden door zonovergoten, golvend landschap waarin je je even in een heel andere wereld waant. Een zeer bijzondere ervaring!

De Duitse architect Jürgen Mayer zocht én vond inspiratie bij Antonio Gaudi en (daar is hij weer) Santiago Calatrava - u weet wel, van die brug...

De realisatie van de Metropol Parasol duurde zes jaar, en met de bouw was een bedrag van maar liefst 123 miljoen euro gemoeid.

In de kelder van het 150 bij 70 meter grote gebouw bevinden zich archeologische opgravingen en de fundamenten van oude Moorse en Romeinse bouwwerken, die in het Antiquarium op de plek waar ze gevonden zijn tentoon worden gesteld. De hypermonderne parasols staan dus letterlijk met hun voeten in de eeuwenoude geschiedenis van de stad Sevilla.

Méér Andalusië op Tjan.nl:
Andalusië deel 1 – Calatrava in Sevilla
Andalusië deel 2 – Het Alhambra in Granada
Andalusië deel 3 – De Mezquita van Córdoba
Andalusië deel 5 – Ronda

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Foto's, Vakantie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie