Dali en Disney

Stel dat de wegen van de twee artistieke tijdgenoten Walt Disney (1904-1989) en Salvator Dali (1906-1966) elkaar ergens halverwege de twintigste eeuw hadden gekruist. En stel dat de twee dan hadden besloten de krachten te bundelen en gezamenlijk aan een animatiefilm te werken. Hoe zou dat er dan uitzien?

Hoe hypothetisch het ook lijkt, het is precies zo gegaan als Tjan hierboven beschreef. In 1945 en 1946 werkten Disney en Dali samen acht maanden lang aan de korte aninatiefilm Destino. De Tweede Wereldoorlog gooide echter roet in het eten: Disney beschikte niet over voldoende financiële middelen om het project te voltooien.

In 2003 – zowel de Spaanse schilder als de Amerikaanse tekenaar waren al overleden – werd de film door de Disney Studio’s alsnog afgerond.  Destino beleefde zijn première tijdens het International Annimated Film Festival in het Franse Annecy. Pas deze week kreeg Tjan lucht van de bijna 7 minuten durende animatiefilm, die destijds blijkbaar op duistere wijze aan zijn aandacht heeft weten te ontsnappen. Omdat hij vermoedt dat hij niet de enige is die dit bijzondere project gemist heeft, kunt u het hieronder bekijken. Tip: bekijk het fullscreen en in HD-kwaliteit op de site van Vimeo!

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Tv en film en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Dali en Disney

  1. Jaco zegt:

    Fantastisch! Bedankt voor de tip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s