Zaza in Gaza

Woensdag veranderde voor altijd Tjan’s werkdagelijkse uitzicht: vanachter zijn bureau zag hij hoe pal onder het raam van zijn kantoor een zebrapad werd aangelegd. Of een ‘voetgangersoversteekplaats’, zoals zo’n ding volgens de regeltjes heet – zoals het ook ‘verkeerslicht’ is en geen ‘stoplicht’ (denk erom!). Hoe dan ook: de stratenmakers gingen met de zwarte en witte klinkertjes voortvarend te werk: binnen een paar uur was het met de verkeersveiligheid in downtown Oegstgeest aanzienlijk beter gesteld dan voorheen. Net als in de Siciliaanse stad Palermo, waar Tjan in 2001 de foto schoot die u linksboven ziet.

Terug naar Oegstgeest, waar Tjan woensdagmiddag in zijn eentje wat zat te brainstormen – om niet te zeggen dat zijn gedachten in de baas zijn tijd danig aan het afdwalen waren. Danzij de fonkelnieuwe zebra moest hij denken aan een reportage die hij van de zomer ergens op tv had gezien. In een dierentuin in Gaza had men witte ezels met zwarte haarverf het uiterlijk van een zebra gegeven, omdat het in verband met het Israëlisch/Palestijnse conflict onmogelijk was échte zebra’s in te vliegen. De directeur van de dierentuin had gemeend dat de kleine Palestijntjes het recht hadden om met eigen ogen een zebra te kunnen aanschouwen en had daarom voor deze creatieve oplossing gekozen (zie de tweede foto van dit blogje). Terwijl Tjan naar de gloednieuwe zebra in het Oegstgeester wegdek staarde, zag hij voor zich hoe een oude knol met twee kussens op zijn rug deed alsof-ie een kameel was, terwijl de directeur met twee roodgeverfde billen krijsend in een boom klauterde.

Tjan’s gedachten dwaalden nog verder af. Naar de Fabeltjeskrant om precies te zijn, waarin Zaza de Zebra figureerde. Toen de vanuit het Derde Dierenbos geïmigreerde Zaza een van de eerste allochtone bewoners van het Grote Dierenbos werd, behoorde Tjan al niet meer tot de doelgroep van de kinderserie. En dus had hij het wel in de smiezen: Zaza was helemaal geen zebra. Zaza was gewoon een opgepimpte versie van Meindert, het paard. Al die lieve kijkbuiskindertjes die meenden een échte zebra te zien, zazagen gewoon Meindert, nadat hij bewerkt was met latex en een zwarte merkstift.

Een avondje surfen leerde dat er niet alleen in Fabeltjesland en in Gaza zebra’s worden geveinsd. Ook in het Mexicaanse Tijuana bijvoorbeeld. En nu denkt u waarschijnlijk dat dit een op basis van de naam Tjan verzonnen plaatsnaam is, zoals Tjan ook het in het blogje van dinsdag opgevoerde medium Nostratjanus uit zijn duim zoog. Maar nee: Tijuana bestaat echt en er lopen daar al sinds de veertiger jaren witte ezels rond die met behulp van zwarte verf en een kwast zijn omgetoverd in een zebra. Waarom? Om ervoor te zorgen dat de witte muildieren in het felle zonlicht op foto’s ‘gewoon’ te zien, en niet als een of andere spookverschijning. U gelooft Tjan niet? Dan is hier een linkje naar een Engelstalige Wikipedia-pagina over de Tijuana Donkey (ook wel Zonkey genoemd), en hier eentje naar een hele reeks foto’s van ezels uit Tijuana op de fotosite Flickr.com.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Zaza in Gaza

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s