Debiel

Bonnie St. Claire heeft, zo bleek vorige week in de Nationale IQ-test, een iq van 52. Twee-en-vijf-tig! Dat is stukken lager dan sommige aapsoorten, waarbij een iq van 70 geen uitzondering is. Volgens de IQ-meetlat mag je Bonje Cornelia Swart (de echte naam van de zangeres) daarmee met een gerust hart debiel noemen. Heerlijk, weer zo’n taboewoord dat gewoon gebruikt mag worden. Want een debieltje kan, met een vrolijke pet op de toet, nog best leuk zingen en genieten van een glaasje flesje wijn…

In een reactie op de toch tamelijk extreme score – een iq van pak ‘m beet 65 had in het geval van de zangeres meer in de lijn der verwachting gelegen – verklaarde Bonnie dat haar stemkastje niet werkte (‘in mijn enthousiasme drukte ik waarschijnlijk te snel’… tuurlijk!), maar vermoedelijk heeft ze de halve uitzending op haar naambordje zitten duwen. Toen ze eind vorig jaar meedeed aan de spek-en-bonen-quiz in de Top 2000 a Gogo deed het hotelbelletje het volgens de zangeres ook niet – niet dat dat er nu heel veel toe deed, want ze wist niks, maar toch… ‘Kijk maar, Matthijs’ lalde ze halverwege Kerst en Oud & Nieuw, om het belletje vervolgens in te drukken als een gemiddelde deurbel, in plaats van er een ferme pets op te geven.

En ach, Bonnie ziet de zaken wel vaker niet helemaal helder. Bijvoorbeeld toen ze voor de eerste keer werd nagedaan in Koefnoen (zie foto) en ze totaal niet in de gaten had dat ze niet naar zichzelf keek maar naar een parodie. Op zich niet zo gek, want de gelijkenis was treffend, maar iemand met een iq van 52 vertelt dat verhaal dan vervolgens zélf aan de media. Er gaan geruchten dat de vraag ‘Bonnie, heb je echt een pop die praat?’ die in het refrein van St. Claire’s hit ‘Bonnie kom je buiten spelen’ wordt gesteld, oorspronkelijk ‘Bonnie, ben je echt een pop die praat?’ luidde. ‘Die herinnering raak je niet kwijt…’ Nou meid, met Korsakov kan het snel gaan hoor! Proost!


Leermomentje: Bonnie St. Claire en de onlangs overleden Robert Long zijn beiden leadvocalist geweest van de Nederlandse formatie Unit Gloria. Klik hier voor een overzicht van de singles van deze band, en hoor zowel Bonnie als Robert in het Engels zingen.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Tv en film. Bookmark de permalink .

3 reacties op Debiel

  1. Johan zegt:

    Tja, Bonnie. Wat moet je ermee? Volgens mij is negeren nog het beste medicijn.

  2. Judith zegt:

    Heet ze echt Bonje? LOL
    Als zevenjarige was Bonnie kom je buiten spelen mijn absolute lievelingslied, dus allerlei herinneringen komen nu weer boven. Maar eens kijken of ik daar een mp3’tje van kan scoren :-)

  3. Ik vond het eerlijk gezegd al knap zo laag te scoren hahahah.
    En off topic, was inderdaad goede jamsessie in the Duke.

Plaats een reactie