Een kenner zou de werken in bovenstaande collage kunnen herkennen, maar door de foto rechtsonder op een dwaalspoor kunnen worden gebracht. Want de Karel Appel rechts, de abstracte schilderijen van de Stijl en dat in het oog springende, uit duizenden herkenbare blauwe doek van Barnett Newman… die horen toch thuis in het Stedelijk Museum in Amsterdam? Wat doen zij dan op iets wat lijkt op een rommelige art fair? Het antwoord: deze kringloopwinkelachtige setting ís de nieuwe opstelling van de vaste collectie van – inderdaad – het Stedelijk. Kosten: bijna 3 miloen euro, zo’n 7 ton meer dan begroot. Architect Rem Koolhaas – zijn stalen wandjes pakten een tikkie duurder uit dan gedacht, maar ach… – tekent voor het ontwerp, waarin een routing doelbewust ontbreekt. ‘Zoek het maar uit,’ zegt Koolhaas tegen de bezoeker. Op is op, alles moet weg en wie maakt me los, dacht Tjan toen hij zich een weg langs de meesterwerken zocht.
Eerdere kunstcollages op deze blog doen de individuele werken misschien geen recht. En precies dat is ook het probleem met wat het Stedelijk nu ‘The Base’ noemt. Geen enkel werk, of het nu een Van Gogh of een Mondriaan is, krijgt nog de aandacht die het verdient. Hier wordt vooral een collectie getoond, en daaraan worden de afzonderlijke kunstwerken ondergeschikt gemaakt. Het is wat Tjan betreft te veel – van het goede, maar ook van het veel minder interessante. En dat dan ook de bezoekers nog eens kriskras door elkaar krioelen, helpt ook niet echt als je even de tijd wil nemen om van een doek te genieten.
Zomaar wat werken uit de indrukwekkende vaste collectie van het Stedelijk Museum. Aan kwaliteit geen gebrek, aan ruimte en rust om die kwaliteit goed op je in te laten werken wel. Een bezoekje aan ‘The Base’ in de moderne aanbouw van het museum heeft daardoor nog het meeste weg van zappen.
In het oude gedeelte van het Stedelijk Museum is die ruimte er nu wel, en dat bleek gisteren een verademing. Jump into the Future – Art from the 90’s and 2000’s. The Borgmann Donation toont veel en gevarieerd werk uit de privécollectie van de Duitse kunstverzamelaar Thomas Borgmann. Daarnaast is in bovenstaande collage werk van Jean Dubuffet te zien. De kikkers rechtsonder (Tjan leert snel en gooit nu ook alles oneerbiedig op een hoop) maken dan weer deel uit van de expositie Ik ben een geboren buitenlander.
Deze zaal is een kunstwerk op zich. Heerlijk relativerend liggen er popart-achtige schilderijen in de container, die evengoed aan de muur hadden kunnen hangen – en andersom. ‘Heavy Burschi’ heet het. Deze installatie is van de Duitse kunstenaar Martin Kippenberger en maakt deel uit van de collectie Borgmann. Een blik op de container in het midden van de ruimte werpend vroeg Tjan zich af of Rem Koolhaas hier dan wellicht zijn inspiratie had gevonden voor de inrichting van de opzichtige badkuip die nu dus ‘The Base’ heet…
Tjan maakte de foto’s met zijn Huawei P8 Lite en de collages met
de gratis Android-app Pixlr op diezelfde smartphone.