Een dagje Den Haag in zes collages

Met zijn Museumkaart en zijn smartphone op zak deed Tjan gisteren een dagje Den Haag. De laatste jaren maakt hij tijdens een bezoekje aan musea en exposities dan een heleboel snelle foto’s, die hij – als hij een rustig plekje heeft gevonden – ter plekke op zijn telefoon verwerkt in een collage. De foto’s wist hij dan weer, de collages bewaart hij, als souvenir. Zijn telefoon staat er intussen vol mee. Maar omdat deze weblog op een laag pitje staat, kan hij ze natuurlijk net zo goed publiceren. Daarom vandaag de collages van gisteren.

Dat was even scrollen, hè? De eerste collage is een collage van collages. In het Fotomuseum in Den Haag is tot en met 7 januari 2018 de overzichtstentoonstelling Identiteiten met het werk van Hans Eijkelboom te zien. Op zichzelf zijn zijn foto’s niet eens zo heel bijzonder, maar bij Eijkelboom draait het ook om reeksen. Als het hem opvalt dat veel mensen opeens een gele jas dragen, posteert hij zich op een drukke plek en fotografeert hij in een paar uurtjes zoveel mogelijk passanten met een gele jas. En dat levert hilarische verzamelingen op.

 

Ook in het Fotomuseum: de tentoonstelling Fotografie en Vorm. Ziet u de horizontale en verticale banen in bovenstaande foto’s? Dat is het gevolg van het energiezuinige LED-licht, waarmee steeds meer musea hun zalen uitrusten. Tjan zou nu heel artistiek kunnen zeggen dat deze lijnen de vormen in bovenstaande foto’s nog een extra dimensie geven, maar eerlijk gezegd vindt hij het vooral heel erg jammer. En natuurlijk, in een museum moet je niet klikken, maar kijken. Maar Tjan doet het graag allebei…

 

Op naar de buren, naar het Gemeentemuseum Den Haag. In de Vincent Award Room, het allerkleinste zaaltje van dit museum, is de expositie Poëtisch Zwart te zien. Tjan draagt graag zwart. Of beter: Tjan is vrijwel altijd in het zwart gekleed. De Japanse couturier Yohji Yamamoto (zijn werk ziet u rechtsboven) zegt er het volgende over: ‘Zwart is zowel bescheiden als arrogant. Zwart is lui en makkelijk – maar mysterieus. Bovenal zegt zwart: Ik bemoei me niet met jou – bemoei je niet met mij.’ Linksboven trouwens een prachtig schilderijtje van de Leidse schilder Floris Verster.

 

Anton Heyboer dan. Curieuze veelschilder met veel vrouwen, dat is eigenlijk alles wat Tjan over de goede man wist te vertellen. Waar hij zichzelf in zijn latere werk op zijn zachtst gezegd nogal in de uitverkoop gooide, vond Tjan deze overzichtstentoonstelling (te zien tot en met 4 februari 2018) fascinerender dan hij verwacht had. Met name Heyboers werk uit de jaren zestig en zeventig maakte indruk.

 

Van alles en nog wat, en daardoor voor elk wat wils. Het was dan ook druk bij de vorige week geopende tentoonstelling Art Deco. Mode, schilderijen, beeldhouwwerken, juwelen, prenten, serviesgoed, foto’s en film… Heel veel Kees van Dongen, maar de kenner herkent in bovenstaande collage ongetwijfeld ook ZadkinePompon, Picasso en Van Doesburg. Nog te zien tot en met 4 maart 2018.

 

In Pulchri tenslotte de op rijstpapier geschilderde tafereeltjes (of: taferelen, want de werken zijn best fors) van de in Den Haag woonachtige Chinese schilder Zhou le Sheng. Contemporaine Aziatische kunst dus, waar Tjan nou niet direct warm voor loopt. Wel doeltreffend geschilderd en prachtig van kleur. Om de dag optimistisch te eindigen en als mooie tegenhanger voor de ‘poëtisch’ zwarte collage hierboven dus.

Tjan maakte de foto’s met zijn Huawei P8 Lite en de collages met de gratis Android-app Pixlr op diezelfde smartphone. Met excuses voor de door LED-verlichting veroorzaakte banen in enkele van de foto’s.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Foto's en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s