Madeira in 20 foto’s

Anderhalve week geleden vlogen Tjan en partner voor een vakantie van een weekje naar het bloemeneiland Madeira. Ze verbleven in het rustige, door hoge en steile beboste lavarotsen omgeven kustdorpje Arco de Sao Jorge, aan de noordzijde van het eiland. In the middle of nowhere… ’s Avonds hoorde je slechts de golven van de oceaan, die braken op de rotskust.

Intussen is de vakantie voorbij, maar gelukkig hebben we de foto’s nog. Onderstaande selectie van 20 geeft een goed beeld van een weekje Madeira in april. Slechts de bergen, de smalle steile wegen, de diepe ravijnen en de ontelbare haarspeldbochten ontbreken in dit beeldverslag. Maar die hebben Tjan en partner deze week dan ook meer dan genoeg gezien…

Madeira in een notendop: veel groen, smalle, steile wegen en af en toe een bui. De druppels op de spiegel die dit niet uitzonderlijke onoverzichtelijke kruispunt een stukje veiliger maakt zijn er de stille getuigen van.

 

Maar na regen komt zonneschijn, inclusief regenboog.

 

Madeira wordt niet voor niets het Bloemeneiland genoemd. Het hele jaar door bloeit er van alles en zorgt de flora voor vuurwerk.

 

Ook deze glibberige vriendjes zie je overal. Meestal maken ze zich razendsnel uit de voeten als je ze nadert. Maar dit exemplaar genoot iets teveel van het zonnetje om zijn plekje op te geven.

 

En overal groeien planten en bloemen, zelfs op de rotsen aan de oceaankust.

 

Nog zo’n bezige bij aan de kust.

 

Een rots in de oceaan nadat hij door een grote golf overspoeld was.

 

Wasgoed dat hangt te drogen in de avondzon, bij de openbare wasplaats van Arco.

 

Hoewel de hoogteverschillen groot zijn en de meeste wandelingen echte kuitenbijters, is Madeira een wandeleiland bij uitstek. Met name langs de irrigatiekanalen, de levada’s, is het prachtig lopen. Soms via een krakkemikkig bruggetje.

 

Een authentiek huisje, zoals dat met name in Santana, het grote buurdorp van Arco de Sao Jorge, nog te vinden is. Knibbel knabbel knuisje…

 

Hoe anders is het leven in Funghal, de hoofdstad aan de zuidkant van het eiland. Hoewel Funghal met 120.000 inwoners een relatief grote en levendige stad is, gaat het er ook daar gemoedelijk aan toe.

 

Funghal herbergt heel veel winkels en leuke restaurantjes, al hadden Tjan en partner bij de keuze van hun lunch- en dineradresje weinig geluk. Hierboven een van de twee stromen die de stad in drieën delen.

 

Kenmerkend voor Funghal zijn de motieven in de klinkerstraatjes. Elke straat heeft zijn eigen motief. Terwijl de duiven tussen de keitjes op zoek gaan naar eten, checkt een autochtone yup zijn mobieltje.

 

In de plaatselijke martkhal leggen twee vishandelaren een kaartje…

 

…terwijl de groenteman zijn waren slijt aan twee toeristen. Op Madeira wordt veel groente en fruit verbouwd. Omdat er nauwelijks een vlak stukje land te vinden is, zijn landbouwmachines hier dun gezaaid en is zaaien en oogsten hier nog handwerk.

 

Terug naar de rust van de noordzijde van het eiland, waar de bananen overvloedig groeien.

 

En terug naar de kust, waar vijftig tinten grijs tegen het einde van de dag langzaam plaatsmaken voor de prachtige kleuren van de meest adembenemende zonsondergangen. Adembenemend? Oordeel zelf…

 

Zonsondergang deel 2.

 

Zonsondergang deel 3.

 

Zonsondergang deel 4.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Foto's, Vakantie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s