Leids Cabaret Festival 2014 – tweede auditieronde

VARA Leids Cabaret Festival 2014 (auditieronde 2) | Scheltema, Leiden | zondag 19 januari 2014
Net als vorige week traden in het Leidse Scheltema ook deze tweede auditiemiddag weer 5 deelnemers aan die een poging waagden de voorronden van het 36ste VARA Leids Cabaret Festival te halen. En net als vorige week volgt hieronder Tjan’s Top 5 van deze middag. Van de auditanten die in deze geheel subjectieve ranglijst de hoogste posities bekleden, verwacht hij dat ze hun kleinkunsten tijdens het LCF daadwerkelijk op het podium van de Leidse Schouwburg mogen vertonen. Van de lager geplaatste cabaretiers acht hij die kans beduidend minder groot…

Tweede auditieronde – 19 januari 2014
Op dezelfde dag dat good old Seth in Groningen zijn allerlaatste voorstelling speelde, stonden vijf deelnemers mogelijk aan het begin van een – wie zal het zeggen – professionele cabaretcarrière. Een gewillig Scheltema puilde uit om de auditanten aan het werk te zien en kreeg een afwisselende middag voorgeschoteld, met, zoals dat gaat bij afwisselende middagen, een aantal hoogte- maar ook peilloze dieptepunten.

1. Tim Fransen (auditie 3)
Een tikje pretentieus zo nu en dan, maar met een aantal ijzersterke en originele grappen met onverwachte wendingen. Als Tim erin slaagt het tempo enigszins op te schroeven zonder daarbij in te leveren op de fijne cadans van zijn auditie, kan hij een heel eind komen. Uitstekend optreden!

2. Riza Tisserland (auditie 5)
Deze sympathieke Amsterdammer wist de zaal in no-time op zijn hand te krijgen. Met zijn zelfverzekerde presentatie is niets mis, en ook zijn – onmiskenbaar autobiografische – verhalen over Jeffrey zijn de moeite meer dan waard en nemen aan het eind een even mooie als onverwachte wending. De kwaliteit maar vooral de kwantiteit van Riza’s grappen bieden nog wel wat groeimogelijkheden. Het zou mooi en wat mij betreft ook verdiend zijn als het LCF hem dit jaar een kans, een podium en professionele coaching biedt.

3. Steven Brunswijk (auditie 1)
De Braboneger, wiens bijnaam de lading weliswaar volledig dekt, maar vanmiddag blijkbaar niet genoemd mocht worden, is een vrolijke, vlotte maar niet altijd even goed verstaanbare babbelaar, die zich wat zijn materiaalkeuze betreft beperkt tot het met een zachte g maken van grappen over negers. Soms leuk, soms ook niet. Na een minuut of tien sloeg bij Tjan de verveling helaas meedogenloos toe.

4. Koning Triton (auditie 2)
Antwerps duo dat genoemd is naar de vader van Ariël, de Kleine Zeemeermin. Geen vlees, geen vis dus? Jammer genoeg wel… De twee niet eens onaardige liedjes en de meegereisde Vlaamse fans konden deze auditie – die gedomineerd werd door gratuite, overdreven en op den duur stomvervelende Studio 100-achtige typetjes – helaas niet redden.

5. Laura de Vries (auditie 4)
Een P, daarachter een heleboel f’en en dan nog een heel diepe zucht… Tjan had zich voorgenomen dit jaar iets meer nuance aan zijn beknopte LCF-recensies toe te voegen, maar als er zelfs kinderen in huilen uitbarsten… Nou ja, dan maar geen recensie.

Bekijk hier het verslag van de eerste auditieronde (12 januari).
Bekijk hier het verslag van de derde auditieronde (26 januari).

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Theater en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Leids Cabaret Festival 2014 – tweede auditieronde

  1. Ja, helemaal mee eens. Hoewel ik Triton misschien beter vond dan Brunswijk. Alleen al omdat laatstgenoemde begon met een mop zo oud als de weg naar rome en daar eigenlijk mee door bleef gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s