Leids Cabaret Festival 2014 – eerste auditieronde

VARA Leids Cabaret Festival 2014 (auditieronde 1) | Scheltema, Leiden | zondag 12 januari 2014
Het VARA Leids Cabaret Festival is weer begonnen, met de eerste van drie auditieronden op zondagmiddag in Scheltema. In tegenstelling tot eerdere edities zal Tjan de verschillende optredens dit jaar behoedzaam recenseren en blijven de traditionele rapportcijfers achterwege. De afgelopen jaren werd hij – vaak lang na publicatie – herhaaldelijk benaderd door deelnemers uit het verleden, die stelden dat ze intussen écht heel veel beter waren geworden, en jammerden dat de kritiek ze in de weg zat bij hun verdere carrière. Dat kan, hoe abominabel de audities in sommige gevallen ook waren en hoe weinig sindsdien van de betreffende auditanten vernomen is – vrijwel in alle gevallen volkomen begrijpelijk -, natuurlijk niet de bedoeling zijn!

Daarom dit jaar drie weken op rij elke zondag de Top 5 van Tjan. Van de eerste namen verwacht hij dat ze door de jury worden geselecteerd voor de voorronden in de Leidse Schouwburg. De laatste namen kunt u wat hem betreft voor dit moment weer vergeten. En om toch nog iets over de acts te zeggen maar geen bloemen in de knop te breken, voorziet hij de namen, zijn eigen smaak en voorkeuren volgend, van beknopte, subjectieve commentaren, die hopelijk dermate algemeen zijn dat ze de auditanten in de toekomst geen schade zullen berokkenen. En natuurlijk: het is appels met conférenceperen vergelijken, maar ja, dat moet de vakkundige jury en de organisatie van het LCF ook. Eind januari zal blijken of Tjan en deze jury het ook dit jaar weer met elkaar eens zijn. Genoeg slagen om de arm? Laten we beginnen…

Eerste auditieronde – 12 januari 2014
Presentator Martijn Koning was op dreef, en presteerde het om zelfs met succes voort te borduren op zijn running gags van vorig jaar. De stemming in het goed gevulde Scheltema zat er dan ook al vrij snel lekker in, al was de vernieuwde formule van de audities voor dit 36ste Festival wat Tjan betreft geen vooruitgang. De pauzes, dit jaar na elk optreden, duurden langer dan de vijf (vorig jaar nog zes) audities zelf, en daarmee was de balans wel een beetje zoek – al vaart de balans van de penningmeester van Scheltema er vermoedelijk wel bij…

1. Ties Teurlings (auditie 2)
Sympathieke standupper die zeker in het eerste gedeelte van zijn auditie met net iets teveel horten en stoten zijn belevenissen opdiste. Veelbelovende timing en goede, rake en scherpe, maar helaas niet altijd even originele grappen.

2. Steve, Gijs, Tibor en Martijn (auditie 5)
Vier acteurs die dondersgoed weten waar ze mee bezig zijn: doen alsof ze een cabaretgroep vormen. En hoewel deze meta-theatrale auditie inhoudelijk werkelijk kant noch wal raakt en leunt op louter onzin, boeit dit optreden dankzij de indrukwekkende tekstbehandeling en dito timing van de vier van de eerste tot de laatste minuut.

3. Wouter Vanhoutte (auditie 4)
Vlot vertellende Vlaming, die zijn publiek moeiteloos meeneemt in zijn eigen logica. Licht absurdistisch, maar net iets te gepolijst, waardoor het optreden verschillende goede grappen ten spijt toch wat aan de vrijblijvende kant blijft en weigert te beklijven.

4. Caroline Wouters (auditie 3)
Met veel durf en flair maar een tikje onsamenhangend schiet Caroline nu nog alle kanten op, maar met een beetje coaching en goede wil zou zij het zomaar een heel eind kunnen schoppen. Met die goede wil zit het vast wel goed. Werk aan de winkel dus!

5. Steffen Brinkhaus (auditie 1)
De vorm is er, nu nog een goed verhaal en – belangrijker nog – een handvol sterke grappen. Goede verteller met halverwege de auditie een verrassend mooi, zij het wat simpel liedje, waarin Steffen zichzelf begeleidde op ukelele, zo waar het enige muzikale intermezzo van de middag.

Bekijk hier het verslag van de tweede auditieronde (19 januari).
Bekijk hier het verslag van de derde auditieronde (26 januari).

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Theater en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s