Kos in het naseizoen (foto’s)

Kos is zeker onder Nederlanders een van de populairste Griekse eilanden. Tjan en partner verbleven er van 9 tot en met 16 oktober, aan het einde van een lang vakantieseizoen. Veel hotels waren al gesloten en het was relatief rustig op het eiland. Na een reisdag, een relaxdag in het voortreffelijke hotel, en nóg zo’n dag in het resort omdat de partner van Tjan Kos’ kotsvirus te pakken had, werden er op de vierde dag van de vakantie dan eindelijk fietsen gehuurd om Kos Stad en omgeving – voorzichtigjes aan – mee te verkennen.

Het was een zonovergoten week. Pas op de laatste dag pakten de wolken zich tegen zonsondergang samen, en net als op Lefkas vorig jaar, vertrokken Tjan en parter in de stromende regen naar het vliegveld, na een mooie week die veel te snel verstreek. Maar… gelukkig hebben we de foto’s nog!

De kade rond de Mandrákihaven op de hoofdstad van het compacte eiland is nagenoeg verlaten. In het hoogseizoen is het hier een komen en gaan van toeristen die een boottochtje rond het eiland of naar de op een steenworp afstand gelegen Turkse badplaats Bodrum willen maken.

De meeste toeristen in Kos Stad waren dagjesmensen die een Middellandse Zeecruise maakten. Het op zichzelf toch best imposante Castello Nerátzia, de dertiende-eeuwse Johannieterburcht die zelfs in de Tweede Wereldoorlog nog dienst deed als Duits garnizoen, moet zijn meerdere erkennen in een varend flatgebouw dat pal naast de fraai bewaarde vesting aanlegde.

In het Askiplieion, een kuuroord uit de oudheid dat tevens als medische universiteit fungeerde, was het zeker tegen sluitingstijd heerlijk rustig. Lege trappen dus, beschenen door de middagzon.

De beroemdste boom van Kos is de oude maar weinig fotogenieke plataan in Kos Stad, die daar zo’n 2400 jaar geleden eigenhandig door Hippocrates geplant zou zijn. Tjan vond deze in herfsttooi gehulde boom in het Asklipieion veel mooier. Artistiekerige titel voor zijn foto: Stenen schaduw (Stone shadow, σκιά πέτρα).

Als er weinig tot geen toeristen zijn, laten de autochtone bewoners van de archeologische vindplaatsen zich niet alleen wat sneller zien, maar zijn ze ook gemakkelijker vast te leggen met de camera.

Natuurlijk mag een traditioneel blauw-wit gepleisterd Grieks kerkje in deze fotoserie niet ontbreken. Dit afgelegen exemplaar bevond zich op de niet het meest voor de hand liggende route van A naar B…

…waaraan ook dit fraaie, door citrusbomen geflankeerde, typisch Grieks molentje lag. Het loont kortom de moeite zo nu en dan eens van de gebaande (fiets)paden af te wijken.

Een zonsondergang, maar dan andersom. Op de achtergrond de geaccentueerde kust van het Turkse schiereiland Datça.

De Embrós Thérme, een warmwaterbron die slechts door een rijtje keien wordt gescheiden van de Egeïsche Zee. In het bassin loopt de watertemperatuur naarmate je dichter bij de bron komt op tot zo’n 40 graden. Letterlijk een warm bad dus. Minpuntje: rond het naar men zegt heilzame water stinkt het als de hel.

Lekker hoor, dat zonnetje, maar bij het maken van foto’s van bijvoorbeeld mozaïeken kan het best een spelbreker zijn. Dan maar bewust een soort van zelfportret, genomen in de Westelijke Opgravingen in het zuiden van Kos Stad.

Deze fors uitgevallen zonnepanelen bevinden zich in de heuvels in het oosten van het eiland. Ook Tjan en partner hebben op Kos genoten van een weekje zon, en keerden vol zonneenergie weer huiswaarts.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Foto's, Vakantie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kos in het naseizoen (foto’s)

  1. Jacolien (en Kees ook) zegt:

    Mooie foto’s, Tjan! Was het een fijne week? Groet, Jac

  2. hetklopt zegt:

    Dit wekt weer vakantielust op!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s