Saldo mortale

Vroeger, toen de postbode nog wat te doen had en je nog wekelijks papieren afschriften ontving, was het leven overzichtelijk: op elk ‘dagafschrift’ stond het saldo van het vorige afschrift, er was een aantal af- en bijschrijvingen en dat resulteerde in een nieuw saldo. Met wat optellen en aftrekken kon je dus van afschrift tot afschrift zien of de rekenmeesters van de toenmalige Postbank geen steken hadden laten vallen.

Toen de afschriften verdwenen en online bankieren geheel papierloos werd, verdween dit controlemiddel. Tijdens een vrolijk kroeggesprek schetste ik ooit een scenario waarin een ‘bad bank’ van alle rekeninghouders een klein bedrag van het saldo af kon trekken, zonder deze mutatie in het overzicht van af- en bijschrijvingen te noemen. Vermoedelijk zou er geen haan naar kraaien.

Nu veel klanten van ING via social media klagen dat hun saldo niet klopt – waarbij sommigen zelfs bedragen van meer dan 1000 euro missen, zonder dat hier mutaties tegenoverstaan – lijkt dit scenario werkelijkheid geworden. Goed, er zal geen sprake zijn van opzet en de fouten zullen door ING ongetwijfeld worden hersteld, maar toch: vooralsnog houdt de bank vol dat de saldi ‘gewoon kloppen’. De enige manier om aan te tonen dat een tegoed onjuist is, is door als uitgangspunt 1 januari en het bedrag van het financiële jaaroverzicht te nemen, en daar vervolgens alle bijschrijvingen van 2013 bij op te tellen en alle afschrijvingen van dit jaar van af te trekken.

Banken zouden er goed aan doen hun klanten een overzicht te bieden van de saldo-ontwikkeling van dag tot dag, bijvoorbeeld door middel van een grafiekje. Zo geven ze de klanten hun controlemiddel terug. Want alleen al het gevoel dat je bank er een potje van maakt, is zeker nu het vertrouwen in de bancaire sector toch al een flinke knauw heeft gekregen, op zijn zachtst gezegd verre van prettig.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Saldo mortale

  1. Het geeft inderdaad wel te denken he.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s