De lekkerste spareribs van Leiden

Brasserie Bennies, Leiden | zaterdag 2 maart 2013
Het was jaren een vanzelfsprekendheid: voor de lekkerste spareribs van Leiden ga je naar Eigenwijs. Althans, als het aan Tjan lag. Hij liet zich op deze blog al vaker in enthousiaste bewoordingen uit over de ribs van deze ‘eeterij’ aan de Leidse Hoge Rijndijk (onder meer hier). Natuurlijk: smaken verschillen, want wie van krokant gebakken ribs, zonder poespas en met de karakteristieke smaak van geroosterd vlees houdt, die is bij Eigenwijs aan het verkeerde adres. Het vlees van de spareribs aan de Hoge Rijndijk is mals, en de zoet-pittige marinade (volgens Tjans smaakpapillen op basis van zoete ketjap en heel veel gember) druipt ervanaf.

Het nadeel van Eigenwijs is dat Tjan niet de enige is die de weg naar dit enigszins afgelegen en van buiten weinig uitnodigend ogende restaurantje weet te vinden. De laatste twee keer dat hij belde om een tafeltje te reserveren was er geen plek meer, en zag hij zich genoodzaakt zijn heil elders te zoeken. Gisteravond deed hij dat opnieuw, nu bij een ‘new kid in town’ als het om spareribs gaat: Brasserie Bennies. De heerlijkste spare ribs die u heeft gegeten, zo belooft de website. Geserveert [sic] met friet en saus voor maar € 15,50!!! Dat moet u proberen.’ Tjan was zeer benieuwd en een tikje sceptisch, want zouden deze ribs daadwerkelijk kunnen wedijveren met de lekkerste van de wereld en van Leiden, zoals Eigenwijs zijn spareribs een tikje eigenwijs op de kaart presenteert?

Het antwoord op die vraag is een volmondig ‘Ja!’. De marinade van de spareribs doet sterk denken aan die van Eigenwijs. Tjan proefde ook hier gember en ketjap (zij het wat subtieler), komijn en een vleugje vijfkruidenpoeder – de allervriendelijkste serveerster wilde het recept echter niet prijsgeven, en gelijk heeft ze. Het vlees viel zo ongeveer van de botjes als je ernaar keek, was uitgesproken mals en – anders dan bij Eigenwijs, waar het van rack tot rack nog wel wil variëren  – constant van kwaliteit. De porties waren dermate groot, dat de mogelijkheid onbeperkt ribs bij te bestellen Eigenwijs geen extra punten oplevert. Wel een minpuntje was de prefab kreukelfriet die het gerecht vergezelde: die verliest het kansloos van de vers gesneden Hendo-friet van Eigenwijs. Ook de side salade van Eigenwijs is wat rijker en gevarieerder dan het hoopje rauwkost met croutons dat Bennies gisteren op de hoek van het bord drapeerde.

Maar voor dedicated carnivoren en ervaren kadaverknagers is dat natuurlijk bijzaak. Feit is dat de onaantastbare hoogste sport die Eigenwijs jarenlang op de Leidse sparerib-ladder innam eindelijk verleden tijd is. Want Bennies heeft ook voordelen: zo is het er stukken minder rumoerig, bevindt de brasserie zich in het centrum van de stad en zijn er ramen, want van daglicht en naar buiten kunnen kijken is bij Eigenwijs geen sprake. En, niet onbelangrijk: er is plek, ook als je er op zaterdagavond op de bonnefooi binnenstapt. De vraag is alleen wel hoelang dat zo blijft, want met deze nieuwe troef op het menu heeft Bennies een regelrechte winnaar in handen!
Rapportcijfer: 9

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De lekkerste spareribs van Leiden

  1. Hans zegt:

    Eigenwijs heeft volgens mij Mccain frites, iig geen zelfgemaakte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s