Alles is goed in geraffineerd zapcabaret

Van der Laan & Woe | Buutvrij | Kleine Komedie, Amsterdam | dinsdag 5 februari 2013 (première)
‘Alles is rustig, alles is goed,’ zingt een boertje zachtjes voor zijn bokje Keanu, terwijl hij zichzelf begeleidt op zijn banjo. Het staat in schril contrast tot de totale gekte waaraan de mens zich keer op keer overgeeft, uit angst er niet bij te horen. Via zijn postbode, die geen tv-hype mist, krijgt het boertje af en toe iets mee van deze gekte, en zoals dat gaat met boertjes, denkt hij er het zijne van. Je hoeft toch niet aan alles mee te doen?

‘Buutvrij’ lijkt aanvankelijk een aaneenschakeling van losse sketches, waarin Niels van der Laan en Jeroen Woe zichzelf alle ruimte gunnen om hun talloze talenten te botvieren. Maar al snel blijkt dat niets aan het toeval is overgelaten: het evenwichtige, formidabel timende en verbluffend goed op elkaar ingespeelde duo brengt geraffineerd zapcabaret, waarin het tempo en de grapdichtheid hoog liggen, en waarin alle lijntjes op indrukwekkende wijze samen komen, zonder dat dit ook maar een moment geforceerd aandoet.

Het lijkt het tweetal nauwelijks moeite te kosten: met speels gemak componeren ze op hun loopstation een fantastische song over social media of zingen ze een langzaam uit de bocht gierend cabaretlied uit de oude doos (‘Altijd met z’n tweetjes’). De muzikaliteit van deze gezworen kameraden blijkt meteen al in het uptempo openingslied ‘Binnen’, met Woe als human beatbox. Van ‘ass-courtboy’ Timothy tot de enige deelnemer aan Bingo voor Kongo, en van de Twitter-deskundige tot een politicus die het ene na het andere onmogelijke dilemma krijgt voorgeschoteld: ze spelen, net als de vele running gags, de opzettelijk flauwe woordspelingen en de schijnbaar achteloze onderonsjes met de zaal, allemaal een rol in het spel dat Van der Laan & Woe met veel flair met hun premièrepubliek spelen. En pas als na het slotapplaus de zaallichten weer aan zijn en Rufus Wainwrights ‘Out of this game’ klinkt, valt ook het allerlaatste puzzelstukje op zijn plek.

De terechte winnaars van de Neerlands Hoop halen het beste in elkaar naar boven, en zeker in een puntgaaf programma als ‘Buutvrij’, waarin de boog meer dan anderhalf uur lang gespannen is en waarmee het veelbelovende duo in één klap alle beloftes inlost, is dat een genot om naar te kijken.
Rapportcijfer: 10

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Theater en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s