Hoop en vrees bij The Voice of Holland

In The Voice Of Holland staat er vrijdag een wat Tjan betreft bizarre halve finale op het programma. Van de acht resterende talenten zal over twee dagen de helft het veld moeten ruimen: elke teamcaptain ziet één kandidaat vertrekken, om met de ander naar de finale te gaan. Dat beide kandidaten in Team Trijntje sterker zijn dan die in Team Nick & Simon geeft al aan dat het in dit TV format niet écht alleen maar om de zoektocht naar ‘de beste stem’ van Nederland gaat. Trijntje Oosterhuis, die dit najaar als coach debuteerde, had in de loop van deze reeks sowieso de grootste talenten om zich heen weten te verzamelen. Tjan vermoedt dat het in elk van de vier teams een battle zal worden tussen een kandidaat waarvan hij hoopt dat die de finale haalt, en een waarvan hij verwacht dat niet eens zozeer de jury alswel het publiek die als finalist zal aanwijzen. Per team heeft Tjan ze hieronder in een soort 3D-brilletje respectievelijk rood en groen gemarkeerd.

Team Trijntje Oosterhuis bestaat eigenlijk uit twee finalisten. Sandra van Nieuwland (rechts) is een beetje een grijze muis en moet het niet van haar podiumpresentatie hebben. Ze heeft wel een uniek stemgeluid en een ronduit fascinerende timing, waarmee ze op elk liedje dat ze zingt schijnbaar moeiteloos haar eigen stempel drukt. Tjan heeft een zwak voor dit direct herkenbare eigen geluid, en hij is niet de enige: Van Nieuwland dicteert de hitlijsten en staat momenteel op de plekken 1, 2 en 3. Toch kan hij zich voorstellen dat niet iedereen van haar sound gecharmeerd is. Haar concurrente, Leona Philippo (links) is veel meer een pleaser, heeft waarschijnlijk de beste stem van alle kandidaten, zingt beter dan alle coaches bij elkaar en is een fantastische performer die elke week levert. Leona zal vrijdag de finale weten te bereiken, en zal de week erop The Voice op haar naam schrijven. Zeer verdiend. Maar toch doet ze niet wat Sandra van Nieuwland wel doet: Tjan raken. Kort maar krachtig: van Sandra zou Tjan een cd kopen, van Leona niet.

In Team Marco Borsato bindt de altijd aanstekelijk optimistische Leidse Barbara Straathof (links) de strijd aan met de piepjonge ‘singersongwriter’ Ivar Oosterloo (rechts). Ivar met zijn vlassige snorretje is een beetje een pechvogel: hij kwam in de week na de audities met zijn rechterhand onder een meedogenloze machine terecht, en kon daardoor het hele seizoen geen gitaar spelen. Tot vorige week, toen ook meteen duidelijk werd dat hij – hoewel hij in een nogal onbeduidend optreden verre van optimaal presteerde – het publiek achter zich had. Barbara Straathof doet eigenlijk elke week hetzelfde, presteert constant op een hoog niveau, maar zal, denkt Tjan, als one-trick-pony moeten verrassen om kans te maken op een finaleplaats. En dan maar hopen dat ze haar vaste schare fans daarmee niet teveel van zich vervreemdt. Het zal er in dit team om spannen. Zet ‘m op Bar!

Team Roel van Velzen bestaat nog uit Eyelar Mirzazadeh (links), die vorige week op de massale steun van de kijker kon rekenen, en Floortje Smit (rechts), die ooit tweede werd bij Idols en opnieuw zicht heeft op een finaleplaats. Met Eyelar heeft Tjan weinig: met haar uitstraling, noch met de manier waarop ze haar liedjes vertolkt. Natuurlijk, ze zingt prima, maar het doet Tjan allemaal niet zoveel. Floortje daarentegen heeft behalve iets braafs ook iets ongrijpbaars. De jury was vorige week zo’n beetje unaniem van mening dat ze te technisch zou zingen en haar emoties niet toelaat. Maar op de een of andere manier voelt Tjan juist de onderhuidse emotie en het gevoel dat tussen de regels door wel degelijk aanwezig is wél. En nu zou Tjan ook hier kunnen beweren dat hij van Eyelar geen, en van Floortje Smit wel een cd zou kopen, maar dat laatste heeft hij in het verleden al eens gedaan. En die cd viel vies tegen. Toch hoopt hij – enigszins tegen beter weten in – dat het Floortje is die de finale weet te bereiken. Al is het maar omdat zij de zangeres met veruit de mooiste s-klanken van Nederland is!

In Team Volendam is het Fryslân boppe. Nick & Simon hebben met Johannes Rypma (links) een publiekslieveling van formaat in huis, die in elk geval alle Friese stemmen voor zich opeist. Zijn eigen stem is niet om over naar huis te schrijven: hij zingt het liefst rauwe rock, en doet dat niet eens heel erg goed: hij combineert een gebrek aan techniek met een slechte beheersing van het Engels, maar blijkbaar heeft hij iets wat niet alleen in Friesland scoort en waartegen Maame Joses (rechts) weinig zal kunnen inbrengen. En het moet gezegd: Tjan is Joses na haar sterke optredens aan het begin van het seizoen een beetje kwijtgeraakt. Ze overtuigt niet meer en viel hem de laatste weken ook nauwelijks nog op. Op basis van talent gunt hij haar de finaleplaats meer dan de Friese Rypma, maar weet tegelijk dat ze daarin kansloos ten onder zal gaan. Want eerlijk is eerlijk: Maame en Johannes mogen nog niet eens de veters van de finalisten uit Team Trijntje strikken.

Hoe benieuwd Tjan ook is: hij zal vrijdagavond niet op de bank voor de buis te vinden zijn. Niet omdat hij niet wil kijken, maar omdat hij liever naar een concert van zijn muzikale jeugdliefde Kayak gaat. De band die dit jaar zijn 40ste verjaardag viert, heeft met Edward Reekers en Cindy Oudshoorn wat hem betreft namelijk twee échte Voices of Holland in de gelederen. En met Hans Eijkenaar op drums – eerder dit seizoen drumde hij tijdens de battles van #TVOH – is Kayak energieker en sprankelender dan ooit!

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek, Tv en film en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hoop en vrees bij The Voice of Holland

  1. Johan Koning zegt:

    Kayak ken ik niet goed genoeg om daar een oordeel over te kunnen vellen. Bovenstaand optreden is in ieder geval dik in orde, maar ik ben er waarschijnlijk gewoon te jong voor ;-)
    Ik hoop eerlijk gezegd dat je met 4 van je 4 Voice-voorspellingen er naast zit, maar ik ben bang dat je wel eens midden in de roos kunt schieten. Hoe dan ook: team NS zal niet kunnen winnen van het Trijntje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s