Hard werken voor 3 oktober

De Leidenaar telt al af, want 1, 2, 3 oktober komt er weer aan! Het kloppend hart van de viering van Leidens Ontzet is vanaf dinsdagmiddag wat hier van oudsher het lunapark heet. De kermis dus, die na die van Tilburg de grootste van Nederland is. Sinds zaterdagochtend wordt er al hard gewerkt aan de opbouw van de attracties en is het gebied rond molen De Valk geheel voor autoverkeer afgesloten. Op deze zonnige herfstzondag nam Tjan een kijkje en zag hoe door kranige kerels met man, macht en onnodige risico’s de handen uit de mouwen werd gestoken. De figuranten van een kinderdraaimolen (boven) wachtten op hun trailer intussen nog even geduldig op hun beurt.

Bij de 60 meter hoge zweefmolen ‘Around the World’ trof Tjan de eerste waaghalzen aan. Dit trio nam geen risico en deed zijn werk gezekerd.

Nou ja, het grootste deel van de tijd dan. Hier was veiligheid even op een tweede plan gekomen. Maar oog voor de ingezoomde camera kan deze noeste werker niet ontzegd worden!

Deze kermisexploitant was in de nok van zijn ouderwetse draaimolen geklommen – op een al even ouderwetse manier, van ver voor het ARBO-tijdperk.

Bij de SuperMouse was het zwaarste werk al gedaan en werkte een van de bouwers met oog voor detail, een kwast en lak aan veiligheidsmaatregelen wat slijtageplekjes bij.

Als je een reuzenrad bestiert, moet je geen hoogtevrees hebben. Deze raddraaier klauterde behendig via zijn attractie omhoog…

…om er vervolgens op een meter of 20 hoogte zo bij te hangen. Zonder vangnet, dames en heren!

Clown Bassie checkt intussen een fittinkje…

…terwijl deze kermisklant in zijn glimmende gokpaleisje de voorraad te winnen meuk alvast op peil brengt. Las Vegas in de polder.

De botswagentjes krijgen een grote beurt.

Ook als je op 20 meter hoogte van staalkabel naar staalkabel klautert, moet je af en toe tijd nemen voor een peuk. Met één hand kun je je immers ook vasthouden. En ja, het is dezelfde kerel die ook nu weer van grote afstand en hoogte recht in de lens kijkt…

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Foto's, Fotoreport en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s