Nieuwe column: SSPX

Deze week in Steeksleutels, Tjan’s column in de Leidse edities van het Witte Weekblad:

De modale moslim heeft net zoveel met Al Qaida als de gemiddelde katholiek met het Duitse leger tijdens WOII – al zou de tekst ‘Gott mit uns’ op de nazi-riemen natuurlijk heel gemakkelijk anders kunnen doen vermoeden. Maar wat als een bisschop de Holocaust ontkent, en zijn broederschap zich vestigt in Leiden?

Klik hier om de nieuwe Steeksleutels te lezen…

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Steeksleutels. Bookmark de permalink .

Een reactie op Nieuwe column: SSPX

  1. Han Pasado zegt:

    En wat als een stukjesschrijver wat half-begrepen zaken na-papegaait? In 1937, dat wil zeggen op het moment dat de Nederlandse overheid heel ijverig cartoonisten vervolgde wegens het maken van spotprenten over Hitler (“belediging van een bevriend staatshoofd”) nam de katholieke kerk al stelling tegen het nazisme. Pius XI schreef hierover de encycliek “Mit brennender Sorge”, de enige encycliek die niet eerst in het Latijn maar meteen in het Duits werd uitgegeven. In Nederland was het katholieken verboden lid te zijn van de NSB. En nog een interessant detail: het Duitse leger bestond niet per definitie uit “nazi’s”. Het is natuurlijk wel makkelijk, dat zwart-wit-denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s