Wat staat er in de Fabeltjeskrant?

Als u van Tjan’s generatie bent kunt u de eerste zin van de begintune van De Fabeltjeskrant ongetwijfeld moeiteloos aanvullen: ‘Hallo Meneer de Uil…’ – En nu u… – Wat?! Hoorde Tjan daar ‘Waar brengt u ons naar toe?’ Jammer, maar nee, dat klopt dus niet!

Een goede vriend wees Tjan er onlangs fijntjes op dat wij Meneer de Uil volgens de door kinderkoor de Schellebellen en Frans van Dusschoten gezongen tune blijkbaar mochten tutoyeren. Luister en huiver hieronder zelf maar. Meneren tutoyeren? De vraag waar het misging met normen en waarden in ons land lijkt hiermee dus wel afdoende beantwoord.

Dinsdag stond Tjan in Beeld en Geluid in Hilversum oog in oog met de vilten pop van Meneer de Uil. Een mooie gelegenheid om eens te kijken wat er nu precies in die Fabeltjeskrant van de blauwgevederde nieuwslezer vermeld staat. Dat viel nog niet mee, want de krant die Jacob (zo heet hij, wist u dat nog? Of… mag Tjan ‘jij’ zeggen?) in zijn vleugels heeft – een andere dan op bovenstaande foto, overigens – is aan de kleine kant en de lettertjes zijn dan ook nauwelijks te ontcijferen. Toch is Tjan er vrij zeker van dat het een verkleind krantenartikel betreft dat gaat over Van Kemenade en XTC. Die woorden kon hij althans zo ongeveer als enige lezen. Niets grenadine, beukenootjes en waterpomptangen dus, maar nieuws over een chemische harddrug en een minister tegen wie men in die tijd nog gewoon u zei…

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Tv en film en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Wat staat er in de Fabeltjeskrant?

 1. Johan Koning zegt:

  Ik vind het altijd zo frappant dat Frans van Dusschoten zegt: ‘En daarin staat precies velmeld’. Had hij net een bakje babi pangang achterover geslagen? Of een Pekingeend?

  • Tjan zegt:

   Het zal aan mij liggen, maar daar hoor ik – ook nu ik het terugluister – toch echt helemaal niets geks aan. Jacob de Uil zingt toch gewoon ‘vermeld’?

   • Johan Koning zegt:

    Volgens mij ‘rapt’ Jacobus hier een l in plaats van een r. Al weten we allemaal dat het een r moet zijn. Laten we het erop houden dat het in ieder geval niet de Gooische R van de Schellebellen is.

 2. Tjan zegt:

  @Johan Nogmaals: ik hoor het niet. Het zal wel iets randstedelijks zijn dan. Ik hoor iets wat misschien tussen een r en een g inzit, maar zeker geen l.

 3. Jaco zegt:

  Voor zover ik kan horen is het een wat g-ige ‘r’, maar ik sluit mij aan bij het kamp van Tjan, ik hoor toch echt geen ‘l’ :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s