Amsterdam by train? Welkom in Weesp!

In de treinen die via Schiphol naar Flevoland of Amersfoort en het hoge noorden rijden is het een vertrouwd beeld. Toeristen die langzaam maar zeker tot de ontdekking komen dat ze met hun hele hebben en houwen in de verkeerde trein zijn gestapt. Ter hoogte van Amsterdam Zuid kijken zij hun ogen nog uit, bij Duivendrecht wijzen ze elkaar enthousiast op het Ajax-stadion, maar zodra ze na Diemen kantoren plaats zien maken voor natuur slaat de twijfel toe. En terecht. Er zit niets anders op dan uit te stappen op het even winderige als troosteloze station van het weinig tot de verbeelding sprekende Weesp, om van daaruit alsnog te proberen onze hoofdstad te bereiken. Welkom in Holland, by the way!

Tjan snapt het wel. Je bent net geland en komt met al je bagage in een vreemde omgeving terecht: een woud aan borden, onverstaanbare omroepberichten en een mierennest aan reizigers die komen en gaan. Dat het de bezoekers aan ons land gelukt is zich via de NS-automaten een plaatsbewijs te bemachtigen is al een prestatie op zich. En natuurlijk, de NS meldt op de informatieborden boven de perrons wel met rode letters dat een trein niet naar Amsterdam Centraal vertrekt, maar heb je daar nog oog voor als je tussen al die jou nietszeggende stationsnamen ‘Amsterdam Zuid’ en ‘Amsterdam RAI’ ziet staan?

Volgens Tjan zou de NS er goed aan doen in de centrale hal van Schiphol een verkooppunt in te richten waar uitsluitend enkeltjes Amsterdam Centraal worden verkocht, met bij de kaartjes een actueel en eenduidig overzichtje van de eerstvolgende treinen die vertrekken. Het lijkt hem een mooi gebaar in de richting van de gemiddeld meer dan 5000 toeristen (cijfers 2010) die dagelijks per trein van Schiphol naar Amsterdam reizen, en hij vermoedt dat nog veel meer reizigers de trein zouden pakken als dat ze op een presenteerblaadje werd aangereikt. Wat volgens Tjan in ieder geval moet gebeuren is het verwijderen van de totaal irrelevante en verwarring zaaiende borden die bij alle perrons zo om de 15 meter pal boven de rails zijn aangebracht en onterecht om aandacht schreeuwen: Amsterdam en een pijl. Dat kan niet missen, toch?

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s