Het einde van de boekwinkel?

Vorige maand werd ons land opgeschrikt door de dreigende sluiting van gerenommeerde boekwinkels als Donner in Rotterdam, Scheltema in Amsterdam en Verwijs in Den Haag. De boeken van moederbedrijf Selexyz vertoonden ernstige tekorten en een faillissement leek onafwendbaar. Een kapitaalinjectie en een op de valreep tot stand gebrachte fusie met De Slegte, waarbij hoge huisvestingskosten op termijn zullen worden gedeeld, hebben ervoor gezorgd dat de winkels hun deuren nog niet definitief hebben hoeven sluiten.

Boekwinkels maken deel uit van een eigenaardige branche, waarin concurrentie op basis van prijs (noem het marktwerking) niet bestaat. Een boek kost overal precies hetzelfde. Boekwinkels moeten zich dus anders onderscheiden. Door de deskundigheid van het personeel bijvoorbeeld, of door het assortiment. En daar gaat het faliekant mis. Zaterdag nog zag ik bij een verkoopster van Selexyz Kooyker in Leiden geen enkel teken van herkenning toen een klant vroeg naar het boekje met Cruijff-citaten dat Pieter Winsemius de avond ervoor had zitten promoten bij Pauw & Witteman. Ze had geen idee, kende Winsemius niet en vroeg de klant of hij wist hoe je Cruijff ook alweer spelde. ‘Met twee ff’en toch?’ ‘Pfff,’ zei de klant, met minstens 3 f’en. ‘Als u het zelf niet heeft kunnen vinden, denk ik niet dat we het hebben,’ zei de verkoopster. En meteen daarna kwam de dooddoener waarmee de ene na de andere tot een aankoop bereide consument het bos in wordt gestuurd: ‘Maar ik kan het wel voor u proberen te bestellen.’

Proberen te bestellen… daarvoor hoeft de moderne lezer de deur niet uit. Dat kan hij namelijk zelf ook, en de kans is vrij groot dat dat lukt: bij een webwinkel die actuele boeken, maar ook klassieke titels – en kom daar vandaag de dag nog maar eens om in een boekwinkel – gewoon op voorraad heeft en nagenoeg altijd binnen een dag gratis kan verzenden. En dat zou zeker waar het actuele titels betreft ook voor de boekwinkel moeten gelden, te meer omdat een boekhandelaar voor zover Tjan weet nog altijd aanspraak kan maken op het recht van retour: nieuwe boeken die hij niet verkoopt, mag hij kosteloos aan de uitgever retourneren.

De werkelijkheid is helaas anders. En dus is het twee weken geleden bij Querido verschenen Bitter vocht, de geweldige vierde literaire thriller van Tjan’s goede vriendin Annet de Jong – waar overigens ook Tjan zijn steentje aan bijdroeg, maar dit terzijde – in geen enkele Leidse boekwinkel te vinden. Niet minder dan vier sterren in de grootste krant van Nederland voor deze pageturner en de aanprijzing ‘Dit wijf kan schrijf!’ van Thomas Acda op de cover veranderen daar helemaal niets aan. Maar ik kan het wel voor u proberen te bestellen. Ja, dat kunt u dus zelf ook. Hier, of hier of hier, bijvoorbeeld. En wie kans wil maken op een gratis en gesigneerd exemplaar, die klikke hier. Tjan wenst u heel veel leesplezier!
 

Heeft u dezelfde of juist andere ervaringen met boekwinkels? Reageer hier!

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s