Bonte avond bij De Ploeg

De Ploeg | 2012 – De Ploeg danst op de vulkaan | Leidse Schouwburg, Leiden | woensdag 21 maart 2012 (try-out)
Absurdistisch, cartoonesk, onsamenhangend, lollig… De Ploeg reist weer door het land, dit keer in een kleinere samenstelling dan ooit. Na een visueel fraaie openingsscène, waarin vier biggetjes zich – banjerend tussen rokende puinhopen – verbouwereerd lijken af te vragen hoe hun huisje van steen nu toch zo maar kon instorten, is het tijd voor de traditionele ontbijtscène van de familie Van der Ploeg. Het duurt even voor de leden van het gelukkige gezinnetje in de gaten hebben dat één van de drie kinderen ontbreekt: Buck is weg. Waar hij gebleven is wordt niet helemaal duidelijk, want er zijn belangrijkere zaken te bespreken: Broer en Berry hebben op school van meester Van Veen te horen gekregen dat het einde van de wereld in aantocht is.

Als de bonte stoet aan scènes die volgen iets duidelijk moet maken, dan is het wel dat de voorspelling van de Maya’s (‘de uitvinders van de mayanaise’) niet al te letterlijk moet worden genomen: iedereen leeft in zijn eigen wereld, en al die werelden vergaan elk op hun eigen manier: door de mysterieuze verdwijning van een zoon – zelfs als het maar om Buck gaat -, door een faillissement of door dementie. Leef nu, is de boodschap van De Ploeg, want van Bat-, Spider-, Superman en Mega Mindy hoeven we het niet te hebben, zoals een nogal melige vergadering van deze superhelden pijnlijk duidelijk maakt. En in een al even melige parodie op de hitserie 24 blijkt zelfs Jack Bauer niet in staat jouw wereld te redden wanneer het einde nadert.

Hoewel Joep van Deudekom dit keer ontbreekt, zorgen de twee overige NUHR-leden Viggo Waas (Berry) en Peter Heerschop (Broer) er samen met hun vaste Ploeg-genoten Titus Tiel Groenestege (Map), Han Römer (Pap) en Genio de Groot (Nonkel) voor dat de liefhebbers van De Ploeg in 2012 – De Ploeg danst op de vulkaan weer ruimschoots aan hun trekken komen. In de overduidelijk grotendeels tijdens repetities in de oefenruimte ontstane voorstelling trapt het vijftal vooral heel veel lol, en misschien is dat ook wel de beste manier om de dagen die ons nog resten resten te slijten: met een bonte avond en dansend op de vulkaan.
Rapportcijfer: 7,5

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Theater en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Bonte avond bij De Ploeg

 1. Fred Kromhout zegt:

  Ik kreeg, afgaande op het matige applaus en luisterend naar het publiek na afloop van de voorstelling, niet de indruk dat ‘men’ de voorstelling echt gewaardeerd had. Goede grappen waren op de vingers van één hand te tellen en op diverse plekken was het tenenkrommend slecht. Totaal niet in lijn met wat ik van NUHR/De Ploeg gewend ben. Het boekje ‘Gids voor het einde der tijden’, voor 5 euro te koop in de foyer, is een stuk leuker dan de voorstelling.

 2. Johan Koning zegt:

  Met plezier door je recensie geploegd. 7,5, ik heb wel eens minder weggegeven ;-)

 3. Josette Groenewegen zegt:

  Ik ben niet in Leiden, maar gisteren in Zoetermeer geweest. En ik herken me in de reactie van Fred Kromhout. Absurd, flauw, los zand, een slechte klucht. Mijn laatste NUHR ervaringen (‘reis om de wereld’ en ‘het werkt wel’) waren heel goed, dus dit viel extra tegen. Kwam het door gemis aan Joep? Echt jammer dit. En zeker geen 7,5 wat mij betreft.

 4. Joke zegt:

  Ik was gisteren in Leeuwarden en sluit me aan bij de reactie van Fred Kromhout. Als de hardste lach uit de zaal komt voor het uitbundige lachen van één van de medebezoekers, dan is er iets niet helemaal in orde lijkt mij. Dit was één van de laatste try-outs, maar ik vond het mijn €31,- niet echt waard. Zo hilarisch als de vorige voorstellingen werd het nooit. Jammer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s