Van Dale en Windows 7: het kan wél

Met de aanschaf van een nieuwe laptop deed begin deze week dan eindelijk Windows 7 zijn intrede in Huize Tjan. Op zijn desktop-pc is Tjan nog altijd een tevreden XP-gebruiker; met Vista op de laptop die afgelopen weekend de geest gaf had hij een haat-liefdeverhouding en van Windows 7 wilde hij eigenlijk niets weten. Vooral niet na de alarmerende berichten dat verschillende software niet compatible zou zijn met dit jongste Microsoft-besturingssysteem.

Dat bleek mee te vallen: de meeste pakketten – ook antieke – draaien gewoon of zijn met behulp van een workaround op het 64-bitssysteem alsnog vrij eenvoudig aan de praat te krijgen. Alleen voor de elektronische woordenboeken van Van Dale leek er geen oplossing te bestaan. Hoe Tjan ook googlede: steeds weer las hij dat de woordenboeken niet te installeren waren. Een rood blok over Windows 7-ondersteuning op de website van Van Dale zag er bovendien nogal onheilspellend uit. Wachten op een antwoord van Meneer Van Dale is tot dusver inderdaad vergeefse moeite gebleken: de uitgever van de woordenboeken biedt op zijn site als ‘oplossing’ nog altijd slechts een korting op de aanschaf van de nieuwste edities van de software, die wél geschikt zijn voor Windows 7.

Omdat Tjan weet dat hij niet de enige is die zijn ‘oude’ elektronische woordenboeken goed genoeg vindt om op een nieuwe laptop te installeren, volgt hier de – uiterst eenvoudige – methode om de boel toch gewoon aan de praat te krijgen. De beschrijving is gebaseerd op de installatie van de veertiende editie van het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, maar werkt in elk geval ook voor de 2.0-editie van de internationale woordenboeken Engels, Duits en Frans.

1. Stop de cd in de speler van de computer. Autorun zal de installatie starten, die vervolgens door Windows 7 wordt afgebroken omdat er bekende compabiliteitsproblemen bestaan.
2. Open Windows Verkenner, en verken de cd. In de rootdirectory staan 7 bestanden en 3 mapjes.
3. Negeer de setup-bestanden en open het mapje install.
4. Start het bestandje install.exe.
5. De installatie van het woordenboek zal op de gebruikelijke wijze worden gestart en afgerond. Een eenmalige melding over een mogelijk onjuiste installatie kan worden genegeerd.

Update 08-01-2013: Windows 8?
Tjan krijgt veel reacties van enthousiaste gebruikers die hun woordenboeken aan de hand van bovenstaand stappenplan alsnog op een computer met Windows 7 hebben weten te installeren. Of deze workaround ook werkt voor het nieuwe besturingssysteem Windows 8 weet hij evenwel niet. Succesverhalen (maar ook rampscenario’s) zijn van harte welkom in de reacties!

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

69 reacties op Van Dale en Windows 7: het kan wél

 1. Foo zegt:

  Het is eerst niet gelukt met Microsoft Office 2010 en Windows 7 64 bits.
  Daarna Office Word 2007 geïnstalleerd en jouw methode gebruikt.
  Uiteindelijk hebben beiden Office Words nu Van Dale.

  Hartelijk dank

 2. H. de Ruiter zegt:

  Fantastisch! Zo makkelijk en het woordenboek doet het als vanouds.

 3. Robert zegt:

  Dank dank dank !!! Je hebt me gered..!!

 4. Wim zegt:

  De recentere versie 2009 werkt ook niet onder windows 7 en windows 8, de beveiligingssoftware Aladdin HASP SRM service kan niet geïnstalleerd worden waardoor je het niet kan registreren: Unable to start hasplms service ErrorCode: 30 5 510 1053. Support via Vandale geeft inderdaad 50% korting of 40 euro ex btw per licentie als upgradeprijs naar de nieuwere 6.7 versie. Heeft iemand versie 2009 toch aan de praat gekregen op één of andere manier?

 5. Heel erg bedankt Tjan, mijn Van Dale staat op nieuwe laptop. Je weet niet half hoe blij ik daarmee ben;-) groetjes, Joy

 6. Lemmy zegt:

  Jippie!!!
  Heel erg bedankt voor het delen van deze doeltreffende oplossing!

  Tjonge, wat een volksverlakkerij van VD om deze eenvoudige methode voor haar klanten verborgen te houden…
  Heb je nog geen waarschuwing gehad van (de advocaat van) Van Dale?

 7. Kreeg net de tip van een facebook-vriend toen ik had gepost dat ik zo baalde dat ik verplicht was om een nieuw woordenboek aan te schaffen, enkel en alleen omdat mijn oude niet geïnstalleerd kon worden – en Van Dale dit ook in een persoonlijke mail bevestigde dat het echt niet kon, maar ik met 25% een nw versie kon krijgen. Wat nog steeds 148.50 is. Dankzij jouw blog lukte het installeren wel (moest alleen even kijken want ik had geen 3 mappen en 7 bestanden maar 3 en 5, en install had bij mij geen exe. toevoeging in de naam) maar het is gelukt. Je weet niet half hoe blij ik hiermee ben. Dank je wel!

 8. Marianne Grandia zegt:

  Toch nog een vraag: het programma werkt wel, maar alleen als ik de cd in de laptop heb zitten, terwijl ik hem op de harde schijf heb geinstalleerd. Bij mijn oude laptop had ik de cd na installatie niet meer nodig. Enig idee hoe ik dit kan oplossen?

  • Tjan zegt:

   Na mailcontact en een tweede poging tot installeren werkte het ook voor Marianne… :-)

   • Linda zegt:

    Ik heb helaas hetzelfde probleem, zou je misschien kunnen vertellen hoe je dit hebt opgelost? Alvast bedankt!

   • Vera zegt:

    Dag Tjan,
    Ik heb hetzelfde probleem als Marianne. Hij werkt alleen met de cd in de laptop. Hoe heb je Marianne geholpen zodat de cd niet meer nodig is?
    Vera

 9. Holden zegt:

  In Windows 8 krijg ik het niet opgelost… :-( Hulp altijd welkom!

 10. Mijn laatste versie 6.7 van de Van Dale Woordenboeken werkte perfect en snel met Windows 7. Sinds ik Windows 8 geïnstalleerd heb, waarvan ik overigens tevreden ben, werkt het woordenboek nog wel, maar meestal heel traag. Bij het opzoeken van een woord, krijg ik bijna altijd de melding “reageert niet” en pas na een 15 tot 30 seconden krijg ik de gewenste vertaling. Zoek ik iets daarna een nieuw woord op, dan gebeurt het soms dat het antwoord weer snel komt zoals vroeger en andere keren blijft het opnieuw wachten en wachten… Weet iemand wat er aan de hand is of hoe we dit kunnen verhelpen? Alvast bedankt!

  • Joseph Luijten zegt:

   Hallo Etienne, Vandaag heb ik Van Dale geïnstalleerd onder Windows 8 op mijn nieuwe laptop. Ik heb exact de stapjes doorlopen zoals boven beschreven. Bij mij werkte het woordenboek onmiddellijk. Ik heb wel bij de installatie gekozen om Van Dale in zijn geheel te installeren en de koppeling met Word uitgevinkt omdat in Van Dale nogal wat blunders staan. Ik wil Van Dale alleen maar gebruiken als ik over een woord twijfel. Zie http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=631AJ6BT

   Groeten,
   Joseph

 11. Eric Zwijnenberg zegt:

  Beste Tjan, ik heb net een nieuwe laptop met Windows 8 en Office 2010. Van Dale Groot Woordenboek, versie 14.0, liet zich niet installeren. Meteen de mededeling dat het niet geschikt is voor 64 bits. Na wat googelen vond ik jouw website. Uitgeprobeerd, en het werkt!!! Niet alleen kan ik het woordenboek gewoon benaderen via een icoon op het bureaublad (na zo’n snelkoppeling te hebben aangebracht), maar de macro werkt ook meteen in Word 2010! Verbazingwekkend, want met Word 2007 op Windows 7 lukte dat laatste mij niet om voor elkaar te krijgen (maar toen kende ik jouw oplossing natuurlijk nog niet). Ben ontzettend blij met je oplossing. Het is toch ook te gek voor woorden dat, als ik een nieuwe bril koop, mijn papieren Dikke Van Dale opeens niet meer leesbaar zou zijn en ik een nieuwe versie moet kopen….!
  Eric

 12. Dominique zegt:

  versie 2 net geinstalleerd op windows 7 professional zoals hierboven vermeld. Werkt perfect . Alvast bedankt!

 13. kees zegt:

  Heeft iemand zoiets ook geprobleerd met versie 1.0 van vanDale grootwoordenboek? (had ik werkend onder XP; ik stap nu over op Windows 8 – waar de ‘officiële’ installatie niet werkt)
  Verder bijval voor alle schande uitgesproken over vanDale.
  cheers
  kees

 14. Kees zegt:

  Heb zojuist uitgevonden (met wat tips van het web) hoe mijn ‘oude’ Grootwoordenboek NL-EN/EN-NL versie 1.0 geïnstalleerd te krijgen onder Windows 8 (misschien dat zoiets met latere versies ook lukt als de tips van hierboven niet werken; bij versie 1.0 werkt dat in ieder geval niet want er is geen install.exe). Heb van mij oude computer met XP de hele directory vanDale met het hele geïnstalleerde programma naar de nieuwe Windows 8 computer gekopieerd. Vervolgens in het configuratie scherm onder ‘Problemen detecteren en oplossen’ doorklikken naar ‘Programma’s uitvoeren die voor eerdere versies van Windows zijn ontwikkeld’ vervolgens ‘niet weergeven’ selecteren als de lijst met programma’s verschijnt en dan zelf via Bladeren je programma bestand Vdne32.exe opsporen en aanklikken. Dan een paar keer de juiste dll bestandjes in je vanDale directory aanklikken als daar naar wordt gevraagd en voilá, het werkt (in ieder geval bij mij). Hoera, mijn dure aanschaf van toen hoeft toch nog niet te worden weggegooid. Bij vanDale kan je lang op dit antwoord wachten.
  groetjes
  kees

  • Etienne Vandekerckhove zegt:

   Bedankt voor de info – Zal ik straks ook eens proberen…

  • Etienne Vandekerkhove zegt:

   Ik had problemen met Windows 8 en Van Dale Elektronisch groot woordenboek Spaans versie 6.8 – dat zeer traag werkte onder Windows 8. Na een mail naar de helpdesk – helpdesk@vandale.nl – werd me gezegd dat er en patch zou verschijnen eind januari 2013 – Deze heb ik ondertussen gekregen en geïnstalleerd en nu werkt weer alles perfect zoals vroeger! Ter info…

   • Jeanette den Besten zegt:

    Ik heb hetzelfde probleem en heb dit ook gemeld aan de helpdesk van Vandale, maar de enige reactie is dat een reactie wat langer op zich kan laten wachten.
    Zou u mij de patch kunnen sturen ?

   • Albert van Dijk zegt:

    Ik heb hetzelfde probleem. Zou u mij de patch kunnen sturen ?

  • Maya zegt:

   Ook dank vanuit 2023! ;-)

 15. janbletz zegt:

  Voor mij werkte de oplossing Kees-light: gewoon installeren, vanuit het configuratiescherm problemen detecteren en oplossen aan klikken. Dan ‘niet weergeven’ en vervolgens Vdne32.exe aanklikken. Hiermee werd het programma gestart. Tot slot heb ik me via internet aangemeld om de software te activeren. Dat was alles. Werkt perfect.

 16. Sabiane zegt:

  Pefect !! Bedankt

 17. Toon zegt:

  Werkt prima! Bedankt.

 18. Chris zegt:

  Ik probeer tevergeefs mijn versie 1 van de Van Dales te installeren op Windows 7 met Office 2010 (32 bits-versie). Herkent iemand dat de installatie na het foutbericht ‘Access violation at address 00402040’ blijft hangen op een blauw scherm ‘Maken kopie van registratiedatabase’?

  Ik kom hier uit door de installatie te deactiveren in Apparaatbeheer, waarna de melding volgt dat het programma mogelijk niet correct is geïnstalleerd. Als ik vervolgens de Kees-light methode volg, kan ik geen Vdne32.exe bestand vinden. Iemand enig idee hoe ik mijn Van Dales toch geïnstalleerd krijg?

 19. Jan Bletz zegt:

  @Chris: C:\Van Dale\Grote Woordenboeken\Programma (bij mij tenminste)

 20. Jan Bletz zegt:

  De methode Kees-Light werkt bij mij NIET met Windows 8 64-bits (nieuwe PC gekocht, niet goed opgelet). Ik heb inmiddels de patch aangevraagd, hoop dat het hiermee wel lukt.

 21. Gert van de Pol zegt:

  Gisteren is het me (voortbreiend op bovenstaande Workaround van Tjan, waarvoor dank) gelukt om Van Dale 14.0 te installeren op een 64-bits computer met Windows 8. Met bovenstaande Wordaround was het me eerder al zonder problemen gelukt om Van Dale 14.0 te installeren op een 64-bits computer met Windows 7. Onder Windows 8 wilde het aanvankelijk niet lukken. Totdat ik de computer opstartte in Veilige modus en volgens bovenstaande Workaround Van Dale installeerde. Dat verliep perfect. Daarna startte ik de computer als gebruikelijk op, en Van Dale werkt prima. Misschien hebben anderen hier iets aan?

 22. Marja Loots zegt:

  Zo simpel als je het weet. Bij mij staat Van Dale ook weer op de laptop (Windows 7 64 bit) dankzij je uitleg. Moet nog wel de cd-rom er in houden maar zal hem nog opnieuw installeren. Bedankt!

 23. Joseph Luijten zegt:

  Beste Tjan,
  Dankzij uw tip kon ik Van Dale onder Windows 8 installeren op mijn nieuwe laptop.
  Zie ook: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=631AJ6BT
  Met vriendelijke groeten,
  Joseph

 24. Monica zegt:

  Hoi Tjan, heb gezocht naar de install.exe maar ik heb op de cd de versies staan: Nederland-Duits en Duits-Nederlands en zo van nog een paar woordenboeken. Helaas kan ik nergens een install.exe vinden. Heb het geprobeerd met de “Complex” maar dan gaat er geen automatische installatie aan de gang. Heb je eventueel nog suggesties hoe dit op te lossen is want ik zou hier heel blij mee zijn.
  Tof trouwens dat je dit wilt delen (ook al werkt het dan bij mij nog niet direct).

 25. Marja zegt:

  Heeft iemand de Grote Elektronische woordenboeken 2008 aan de praat gekregen onder Windows 8 64-bits? Ik zie een nieuwe uitgaaf van tegen de € 200 niet echt zitten… :-(

 26. hovawart5 zegt:

  Op mijn vorige computer (windows 7 – office 2010) lukte het installeren nog net vanuit het configuratiescherm maar nu heb ik office 2013 en werkt dat truukje niet meer :-( . Ik heb al vanalles geprobeerd, zonder resultaat – een install.exe staat er in mijn Van Dale versie niet in als ik probeer via Vdne32.exe start de installatie zelfs niet, ook niet via het configuratiescherm.
  Ik krijg steeds de foutmelding ‘osmajor 6: gevonden’.
  Iemand nog tips?

 27. Jan zegt:

  Ja hoor dat werkt in Win 8.1 x64: de veilige modus!
  Groot Woordenboek NL 14 2005: open op de cd install.exe in de map install.
  Setup ziet er leuk ouderwets uit maar loopt als een zonnetje. Na afloop (nog steeds in de Veilige Modus) start Van Dale zonder morren op.
  Maar dan blijkt het toch mis. Wanneer ik de laptop opnieuw ‘normaal’ heb opgestart en Van Dale open krijg ik: Uw computer heeft geen licentie om… Voer de installatie opmieuw uit (fout 10-25). Zucht.

 28. Dirk zegt:

  Ik heb zonet Van Dale 14.0 zonder enig probleem geïnstalleerd op een 64 bit-pc met WIndows 8.1. Dit dankzij de tip van Tjan + nog een extra maatregel: via eigenschappen de compatibiliteitsmodus op ‘Windows XP (Service Pack 2)’ gezet; en ‘Dit programma als administrator uitvoeren’ aangevinkt. De macro’s voor Word heb ik niet geïnstalleerd.

 29. Jan zegt:

  Dirk, geweldig, dank je wel! Had dat eerder met de install files geprobeerd zonder succes. Na dus met succes te hebben geïnstalleerd in Veilige Modus kreeg ik de licentiefout (zie mijn vorige bijdrage). En nu dan vdegwn.exe en vd1864.exe op compatibilieit XP sp2 en Uitvoeren als admin en YES, it works!

 30. Harry zegt:

  Met versie 2.0 uit 2002 werkt het perfect voor Windows 8.1! Dank!!!!

 31. Poekelaar zegt:

  Alles geprobeerd zoals hierboven beschreven. Krijg steeds de melding: “installatie is corrupt”. Wie kan mij verder helpen?

 32. Martijn zegt:

  Ik ben overgestapt naat 7 64’bits en deze tip werkt geniaal, erg bedankt!

 33. Maurice zegt:

  Wat ik ook doe, ik krijg steeds de melding dat de activeringsserver niet bereikbaar is. De installatie verloopt probleemloos, maar dan komt altijd deze melding. Ik heb VD DN/ND 2.1 en EN/NE 2.1. Is dit de manier van Van Dale om nieuwe versies van hun woordenboeken te slijten? Kan iemand mij helpen?

 34. Maurice zegt:

  Vergeten: en nu Windows 8.

 35. Mick zegt:

  WIndows 8.1, Dikke van Dale 14e editie en Groot Woordenboek EN én NE (2.0) werkten onmiddellijk volgens de methode van Tjan. Thanx! Had ik zowaar bijna Windows 8.1 er af gegooid om Windows 7 dan maar te installeren, maar dat hoeft nu nier meer. Ben erg opgelucht!

 36. Paul Uljé zegt:

  Heb zojuist VanDale14 (1e versie) op windows 8.1 geïnstalleerd. Denk ik, dat truukje van install + compatibiliteitsmodus kan ik wel delen met anderen, want Van Dale liegt er op zijn website een potje op los. Blijkt Tjan het in 2012 al gedaan te hebben!
  :-))
  Overigens vraag ik me af of VanDale dit juridisch kan vasthouden. De werking van het ene product, woordenboek voor PC, laten afhangen van een OS-update. Let wel, de enige reden dat het niet werkt is dat het setupprogramma kijkt of het XP (vista/7) is. Het programma zelf werkt onveranderd op alle OS vanaf Windows 98. Ik heb het (met truukjes) geïnstalleerd op 98, xp, vista, 7 en nu 8.1. Het is alsof je een nieuwe fiets moet kopen als het fietspad geasfalteerd wordt. Ik denk dat als iemand Smit-Kroes erbij haalt VanDale bakzeil moet halen. :-))

 37. Paul zegt:

  Probleemomschrijving:
  Ik heb de VanDale 2.0 woordenboeken (NL, E, F, D, ES) ooit vanaf geleende CD-roms op XP computers geïnstalleerd. Ik wilde deze woordenboeken overzetten van de XP PC naar een nieuwe Windows 7 laptop. Ik vreesde dat ik de complete VD set nieuw zou moeten aanschaffen (€149/taal), of een VD internetlicentie (€75/jaar/taal) , of het programma PCmover professional van Laplink.com zou moeten kopen (€48 of € 19 voor XP gebruikers)
  Mijn Oplossing:
  Met behulp van het programma Windows Easy Transfer heb ik de complete geïnstalleerde VanDale directories naar Windows 7 overgezet. De koppelingen in Word2013 zijn verdwenen, maar de VD*.exe files zijn afzonderlijk van elkaar te starten en de interne koppelingen tussen de woordenboeken zelf werken wel.

  • Marc Meurrens zegt:

   Paul,

   Om de macro’s te installeren kun je het volgende proberen (met Word 2003 werkt het alleszins). Je opent de map Vandale > Grote Woordenboeken > Frans > Macro. In de directory macro staat er een exe-bestand met de naam vdgwMacroinstaller. Gewoon dubbelklikken een paar op OK drukken et le tour est joué.

   Groeten,

   Marc.

 38. Hanneke zegt:

  Hoe cool is dit! Had echt bijna een nieuw exemplaar voor een absurde prijs. Mijn oude rommetje werd direct perfect op mijn nwe laptop met Windows 8. You made my day! Thanx

 39. Jean zegt:

  Van Dale CD op Windows 8.1 kan ook zo: ik had de CD op Windows 7 geïnstalleerd op C:/VanDale. Daaronder is er een directory ‘Grote Woordenboeken’. Deze heb ik als geheel ingepakt met 7zip. De zip heb ik gekopieerd naar de Windows 8 pc, ook onder C:/VanDale. Daar uitgepakt, zodat dezelfde directory structuur behouden blijft. Onder Frans (in mijn geval) staan VDFN.exe en VDNF.exe. Voor beide compatibilteit op Windows XP (service pack2) gezet. Beide starten nu op, Alleen komt windows dan vragen of ik het volgende programma van onbekende uitgever wil toestaan enz. klik Ok en hij doet het.

 40. Margreet zegt:

  Dag Tjan! (en anderen),

  Ik heb hetzelfde probleem als Marianne (en Vera), via bovenstaande stappen lijkt de installatie te lukken, maar vervolgens werkt het alleen als de CD in de computer zit. Hoe kan ik dat oplossen? Alvast heel veel dank!

 41. Monica zegt:

  Beste Tjan,
  Ik was zeer verheugd toen ik jou blog vond en hoopte zo de frustratie en boosheid achter te kunnen laten.
  Sinds kort heb ik een nieuwe laptop met Windows 8 en het lukt me maar niet om de woordenboeken NS-SP te installeren. Ik heb de verschillende hier aangegeven methodes geprobeerd te volgen maar het wilt maar niet lukken…
  De hele installatie gaat prima behalve als het op activeren komt.
  Wellicht doe ik iets niet goed.
  Hopelijk kan iemand mij helpen.

  • Lynn zegt:

   Dag Monica,

   Ik heb net hetzelfde probleem. De activatie lukt niet. Ik heb al een mail gestuurd naar Van Dale en daar zeiden ze dat de oude versie 2.1 niet meer werkt op hun server en dat ik dus een nieuwe versie moet aanschaffen. Heeft iemand hier een oplossing voor?
   alvast bedankt.

 42. Knaepen Jos zegt:

  Ik had vroeger Van Dale drietalig woordenboek met cd-rom geinstalleerd (versie 5.8 of zoiets)
  Werkte snel en goed
  Nu heb ik een 6.7 versie en die is enorm traag . bij een opzoeking verschijnt eerst ‘reageert niet’ en na ongeveer 45 seconden verschijnt dan pas mijn vertaling
  Kan iemand mij helpen?

 43. Joost zegt:

  Zojuist is het ook gelukt om versie 1.0 (voor win95 :) Van Dale Groot Woordenboek Nederlands Engels Engels Nederlands geïnstalleerd te krijgen op Windows 10! Tips: Kopieer de hele cd naar een mapje op je laptop. bij het vastlopen dll’s bij het installeren, gewoon negeren/afbreken en doorgaan. Via de eerdere tip: volg instructie voor het installeren van versies voor eerdere versies van windows. Daarna de laatste: Open vdnl32.exe, het programma zoekt een H5kml32.dll, maar die is niet te vinden. De H5krml32.dll (oid) blijkt echter ook prima te werken. Daarna (snelkoppelingen van) vdnl32.exe , de boel werkt!

 44. Meneer en mevrouw Jansen zegt:

  Een zoen van de juffrouw en een bank vooruit.

 45. Ruth zegt:

  Heeft iemand voor mij versie 2.0 van Van Dale Groot Woordenboek EN en NE te koop? Ik heb versie 2.1, maar die werkt dus niet meer omdat Van Dale de activatie heeft laten verlopen.

 46. Bertik zegt:

  Ik heb veel woordenboeken en buitenlandse uitgevers zijn zeer behulpzaam met het overzetten van mijn woordenboeken, zo niet Van Dale bij wie het verdienmodel voorop staat! Ik stap over naar een nieuwe(re) computer met Windows 10 en had mijn woordenboeken op een Windows 7 computer, Ik heb echter geen CDroms, maar indertijd de woordenboeken gedownload. Het gaat om Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal 14.6, Van Dale Groot woordenboek Engels 7.0, Van Dale Groot woordenboek technische update 2015 Het gaat hier om woordenboeken die niet meer door Van Dale worden onderhouden.

  Kan ik het hele zaakje kopieren van mijn oude computer en dan downloaden op mijn nieuwe? Nee dus. Maar valt er nog een mouw aan te passen?

  • hovawart5 zegt:

   Hoi Bertik – ik heb dezelfde miserie gehad bij het destijds overzetten naar mijn Windows 7 (2 x al, ook nog eens naar een nieuwe pc met weer 7 erop). Die heb ik nog altijd, ik heb dus geen idee of het op de 10 hetzelfde werkt maar het downloaden alleen werkte toen zeker niet.
   Ik heb het voor mezelf helemaal uitgeschreven hoe ik het die 2 keer gedaan heb (want uiteraard zou ik dat de volgende keer niet meer weten), het is wel nogal een hele lap – interesse?

   • Bertik zegt:

    Hi Hovawart5, zeer bedankt voor je reactie. Als dat ook zonder CDroms of dergelijke was heb ik zeker interesse! Alvastt bedankt voor je hulp!

   • hovawart5 zegt:

    Ja, dat was zonder CDroms. ik zal het hieronder kopiëren, Ik hoop dat het voor jou op de 10 ook zo werkt. (Excuses voor de (taalkundig) wat slordige formulering maar dit was puur voor mezelf geschreven en niet met de bedoeling ergens te posten, maar om het eerst helemaal te herschrijven had ik ook geen zin ;-) ) :

    “Van Dale : hoe te installeren als het via het configuratiescherm (programma’s die op vorige windows versies werkten) (of rechtsklikken, compatibiliteitsproblemen) niet werkt.

    Ik heb (gevonden via fora en bloggen) eerst de geïnstalleerde versie van mijn laptop gekopiëerd. Dus niét rechtstreeks installeren vanaf het cd-tje of niet het cd-tje kopiëren naar ‘Documenten’ van de te installeren pc en vanaf dat document via de exe.files laten installeren, dat werkt dan waarschijnlijk niet (maar kunt ge wel eerst proberen).
    Nee, ge kopiëert de (geïnstalleerde versie van de) Van Dale file vanop de harde schijf van de laptop (is een mapje in de reeks ‘Program files, Program data enz.).
    Dat kopiëert ge naar hetzelfde niveau op de harde schijf van de te installeren computer en dan vindt ge per woordenboek een mapje + nog een mapje common.
    In het ‘woordenboekmapje’ rechtsklikt ge op ‘als administrator uitvoeren’ op de (gekleurde) Vddn32 file (in het geval van duits-nederlands)en dan bladert ge in dat uitvoeringsvenster naar die betreffende woordenboekmap en klikt daar het Vddn32 aan (aanklikken = openen),  volgende enz.
    Dan gaat hij waarschijnlijk deze errorboodschap geven (hij mist dll.filetjes om de boel te laten draaien) : ‘Error loading Viewer DLL check if there is one or more Dll missing !
    Do you want to locate the viewer DLL?’, daar klikt ge ‘ja’ en dan bladert ge via dat schermpje terug naar de Van Dale map maar deze keer naar de map ‘Common’. Daar pikt ge er RefVw30.dll uit, openen, dan komt hij zelf met het voorstel H5kml32.dll  openen, komt hij weer met Refeng30.dll  openen, dan opent het woordenboek en staat het icoon onderaan rechts in de balk  rechtsklikken  vastmaken aan startmenu, woordenboek sluiten, naar startmenu gaan, proberen te openen, vraagt hij weer eerst om H5kml32.dll en daarna om Refeng30.dll en dan zou Kees klaar moeten zijn!

    Van het rode stukje ben ik niet 100% zeker meer want dat gebeurde zo plots dat ik plots al de gekleurde ‘kaft’ van het woordenboek zag verschijnen en niet goed meer wist wat ik vlak daarvoor gedaan had – voor de volgende woordenboeken vroeg hij van de eerste keer al zelf naar H5kml32.dll enz. enz., dan had hij dat tussenstapje al niet meer nodig (maar op de achtergrond had hij die errorboodschap precies wel gegeven telkens want ik heb daaarna, als ik gedaan had met alle woordenboeken, een hoop errorvenstertjes moeten sluiten).
    Maar dat de RefVw30.dll file belangrijk is denk ik wel zeker, daar heb ik iets over gelezen op een forum en dat ge zeker dll.filetjes uit de common-map moet halen ook, dat vertelde ook iemand op een forum die hetzelfde probleem had als ik.
    ——————————————————————
    Bij de herinstallatie van mijn computer liep het niet van een leien dakje en moesten er precies wat dingen anders dan hierboven beschreven :
    – per woordenboek : de exe.file uitvoeren als administrator, dan meteen naar de common map bladeren en dan geeft hij zelf al de H5kml32.dll aan, die aanklikken en openen, dan geeft hij de Refeng30.dll, die ook aanklikken en openen en dan opent het woordenboek.
    Jammer genoeg blijken deze laatste stappen nu altijd te moeten bij het openen, na de eerste keer installeren werkten ze efkens en daarna niet meer, kreeg ik de foutmelding crsdk 3.0 main executable werkt niet meer….. ik heb daarna bij alle woordenboeken bij de exe.file onder eigenschappen  compatibiliteit het vinkje verzet naar Windows 7 en onderaan ‘als adminstrator uitvoeren’. Nu werken ze dus wel maar moet ik telkens weer die laatste paar stappen (twee filetjes aanklikken en openen) doen……”

   • Bertik zegt:

    Heel bedankt alvast! Ik ga het proberen, maar ga nu eerst met vakantie. Als ik iets niet begrijp, of iets niet werkt, kan ik je dan een vraag stellen via dit forum?
    Gegroet, B

   • hovawart5 zegt:

    Sorry Bertik, het berichtje was in mijn spam terechtgekomen. Hoop dat je een goede vakantie hebt gehad en het woordenboekprobleem ondertussen in opgelost.

   • Bertik zegt:

    Beste Hovawart5, Ik heb het gedaan volgens jouw instructie. Helaas kan ik hier geen screenshot sturen. Er is geen Vdnn32 file maar Egx45 file. Als ik daar op als administrator uitvoeren klik, krijg ik de boodschap dat ik indien ik gebruik wil maken van een van de talen in het Van Dale Groot Elektronisch Woordenboek versie 4.5 mijn licentie nu geactiveerd moet worden. De activeringscode staat in de meegeleverde handleiding. Om deze activering te doen moet ik online zijn,

    Ik ben niet doorgegaan omdat ik dan vrees dat het programma door Van Dale geblokkeerd wordt. Denk je dat er nog andere mogelijkheden zijn?

   • hovawart5 zegt:

    Oei, dan heb je blijkbaar een andere Van Dale versie dan ik :-( . Nee, hoe je dat moet oplossen zou ik ook niet weten – ik heb blijkbaar nog geluk gehad dat die versleuteling minder sterk was.

 47. hovawart5 zegt:

  Bertik, als je het probleem nog hebt kan je me een mail sturen (zie blog).

 48. Maarten zegt:

  Geweldig! Het werkt zelfs onder Windows 11 x64.
  Start Windows 11 in veilige modus en voer (CD drive:)\Install\install.exe uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s