‘Welcome to Alaska’

Dit was de tien afgelopen dagen Tjan’s uitzicht vanaf het balkon van zijn favoriete hotelkamer in zijn favoriete resort in zijn favoriete Egyptische badplaats El Gouna. Of… maakt hij het nu mooier dan het is?

Het blijft een vreemd fenomeen: terwijl de toeristen op het strand en aan het zwembad in zwemkledij van de zon genieten,  hullen de Egyptenaren zich in sweaters en bewegen zij zich in hun handen blazend en zelfs met ijsmutsen op over straat. Want ook in Egypte is het in februari hartje winter – het is nauurlijk alleen maar wat je gewend bent. Terwijl op BVN te zien was hoe de winterse kou Holland in zijn greep hield, scheen in El Gouna de zon. ‘Welcome to Alaska,’ grapten kleumende Egyptenaren die aan de bar op het strand werkten desondanks.

Dit jaar was het voor Egyptische begrippen zelfs een uitgesproken koude winter. Tjan en partner prijzen zich dan ook gelukkig dat zij het grootste gedeelte van hun vakantie van de zon en van temperaturen die op de mooiste dagen opliepen tot zo’n 25 graden (in de schaduw) hebben kunnen genieten. En ja, gedurende de eerste week van hun vakantie was het uitzicht vanaf het balkon precies zoals op bovenstaande ochtendfoto. Alleen op dag 8, zo ongeveer op het moment dat ze tijdens eerdere bezoeken aan El Gouna hun koffers pakten, stak er plots een frisse wind op, pakten wolken zich samen en trok de lucht helemaal dicht. Tijdens de twee dagen die ze dit jaar ‘extra’ hadden geboekt, zou de zon zich niet of nauwelijks meer laten zien.

Zo had Tjan Egypte nog niet eerder gezien: niemand bij de zwembaden, de parasols ingeklapt en in plastic gepakt en toeristen die – nu eveneens met truien en jassen aan – met hun ziel onder hun arm over het resort en door het dorp kuierden. Winter in Egypte, oftewel: Welcome to Alaska!

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Vakantie, Varia en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op ‘Welcome to Alaska’

  1. Johan Koning zegt:

    Toen ik er was, hadden we ook niet de hoogste temperaturen. Ik meen me te herinneren dat het kwik sommige dagen amper de twintig graden aanraakte. Was ook in februari. Veel wind ook, toen. Desondanks ga ik graag nog eens terug

  2. Tjan zegt:

    Ik ken het wel, maar voor hooguuit een dagje. Vorig jaar konden we vanwege de protesten op Tahrir niet in februari, en gingen we in april. Dat scheelt toch wel heel erg veel: dan zijn parasols onontbeerlijk en is het zeewater lekker warm. Ik heb me dit jaar wel even in zee gewaagd, maar dat deed toch een beetje Nieuwjaarsduik-achtig aan. Door de golven waren er ook geen vissen bij het koraal te zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s