Amy

Tjan kon er echt niets aan doen, maar toen hij deze foto van een goud-zilveren sieraad met de naam Amy zag, moest hij denken aan de naamkettinkjes die horen bij meisjes met voornamen als Priscilla, Chantalle, Kimberley of natuurlijk Britt. Namen die op de markt door ongeduldige moeders in leggings op zanikende toon worden uitgesproken als de jongedames in kwestie het op welke wijze dan ook te bont maken. Vooroordelen, je zult er maar last van hebben…

Het kettinkje is echter een sieraad met een geschiedenis. Het is een van de vijfduizend stukken op een veiling die voor 1 april op de agenda staat. En nee, het gaat niet om de nalatenschap van Amy Winehouse die in opdracht van geldbeluste erfgenamen nu al onder de hamer gaat. Dit veilingstuk behoorde ooit toe aan een van de opvarenden van de Titanic, het wereldberoemde passagiersschip dat dit jaar precies een eeuw geleden in aanvaring kwam met een ijsberg en verging.

Zou het kettinkje van Amy Zillah Elsie Stanley zijn geweest? Zij was 24 toen ze op 10 april 1912 in Southampton aan boord ging. Amy Stanley had geluk: zij kon vlak voor het stoomschip vijf dagen later definitief naar de zeebodem zou zinken mee met reddingssloep C, om na uren roeien uiteindelijk opgepikt te worden door het te hulp gesnelde schip de Carpathia. Op 18 april zette ze in New York veilig voet aan wal. Amy overleed in 1955, op 67-jarige leeftijd. Dertig jaar later pas werd het wrak van de Titanic getraceerd.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s