Halal Inclusive – ‘Zonder zonden naar de zon’

Tien keer al brachten Tjan en partner hun vakantie door in Egypte. Ze maakten er een Nijlcruise, verbleven in Nubië (opper-Egypte), maar waren meestal toch te vinden in het paradijselijke toeristendorp El Gouna aan de Rode Zee. Om uit te rusten, bij te tanken en – juist als het in Nederland op zijn donkerst en troosteloost is – te genieten van de altijd schijnende zon. Niet voor niets is toerisme – direct, maar vooral indirect – goed voor een substantieel deel van het Egyptische bruto nationaal product.

De door Egyptische verkeersbureaus als ‘vreedzaam’ verkochte revolutie die het einde van het tijdperk Mubarak inluidde, heeft de toeristische sector vooralsnog geen goed gedaan. Tijdens de protesten op het Tahrirplein in Caïro bleven vakantiegangers massaal weg – veelal noodgedwongen, omdat er in veel Europese landen een negatief reisadvies van kracht was -, en ook nu de rust enigszins lijkt weergekeerd en de militaire overgangsregering het voor het zeggen heeft, wordt er nog altijd nauwelijks geboekt. Wanhopige hoteliers aan de Rode Zee verlagen hun toch al lage kamerprijzen met wel 50%, in de hoop dat ze de toeristen er met aantrekkelijkere tarieven toe kunnen bewegen een vakantie naar het land van de farao’s te boeken. Tot op heden zonder noemenswaardig resultaat, en dat vertaalt zich in een economische recessie waar die hier in Nederland kinderspel bij is. Voor de kerstvakantie wordt aan de Rode Zee een bezettingsgraad van een schamele 50% verwacht, en het aan TUI gelieerde Travco ziet zich de komende weken genoodzaakt 13 van de 22 Nijlcruise-schepen aan de ketting te houden.

Wat de toekomst brengt is allerminst duidelijk, maar dat Moslimbroeders en de nog strengere Salafisten van de Al Nour-partij bij de verkiezingen samen lijken af te stevenen op een ruime meerderheid van de stemmen, is voor de toeristenindustrie heel slecht nieuws. Eerder was er al sprake van een mogelijk bier- en bikiniverbod in de resorts aan de Rode Zee, maar sommige kandidaten gaat dit nog lang niet ver genoeg. Islamisten pleiten voor de herinvoering van de Sharia, en die islamitische wetgeving brengt ook voor vakantiegangers nieuwe beperkingen met zich mee. Aparte stranden voor mannen en vrouwen bijvoorbeeld, die ook slechts een hotelkamer mogen delen als ze de receptionist bij het inchecken kunnen aantonen dat ze getrouwd zijn. Een aantal van de mogelijk aanstaande politici gaat er serieus vanuit dat er een markt is voor ‘zondevrij toerisme’ en ‘halal-vakanties’, en zij presenteren deze verregaande maatregelen dan ook alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Als klap op de vuurpijl pleiten verschillende fundamentalistische kandidaten openlijk voor de sluiting of zelfs sloop van klassieke tempels en tombes. Het moet maar eens afgelopen zijn met de buitensporige verering van heidense goden en halfgoden, menen zij. Het lijken extreme denkbeelden, maar bij sommige islamisten leven ze wel degelijk. Nog even los van het schrikbeeld dat cultureel erfgoed weloverwogen vernietigd zou kunnen worden, zou Tjan het uiteraard zeer betreuren als hij afscheid zou moeten nemen van het fantastische en veelzijdige vakantieland dat Egypte onmiskenbaar is. Maar nog veel afschuwelijker zou het uiteraard zijn voor de naar vrijheid snakkende burgers van het land, want de positie van vrouwen, homoseksuelen en niet-moslims (zoals de Kopten, die zo’n 10 procent van de Egyptische bevolking uitmaken) zal met overwegend islamisten in het parlement ernstig gevaar lopen.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Vakantie, Varia en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Halal Inclusive – ‘Zonder zonden naar de zon’

  1. Johan Koning zegt:

    En dan denk je dat ons land in sneltreinvaart (of in ieder geval met 130 kilometer per uur) richting de afgrond dendert… Ik hoop echt zo dat ook P+F nog eens een keer mee kunnen naar het inderdaad fantastische paradijs El Gouna…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s