De nieuwe Ilse

Uitgesproken vreselijk vond presentator Matthijs van Nieuwkerk het, en ook muziekkenner Leo Blokhuis schudde met een vies gezicht zijn hoofd. Alleen Tim Knol hield zich wijselijk op de vlakte. Tafelheer Giel Beelen had weer wat nieuwe releases mee naar de studio genomen, maar de commerciële technoklanken die hij gisteravond uit zijn mengtafeltje toverde, vielen duidelijk niet in goede aarde. Toen Beelen verklapte dat het om ‘DOLUV2LUVU’, de nieuwe single van Ilse DeLange ging, sloeg de stemming in de studio als een blad aan een boom om. Interessant en dapper, luidde plots het veel mildere oordeel van de beduidend minder dappere ‘recensenten’. Oeps, leek Blokhuis te denken, en Knol was zichtbaar blij dat hij hier zijn worstvingers niet aan gebrand had…

Interessant is de muzikale move die DeLange met ‘DOLUV2LUVU’ maakt zonder meer. Compositorisch stelt het liedje niet zo gek veel voor en ook tekstueel heeft het maar bar weinig om het lijf. Het is met name de productie van Matthew Wilder die een even stevig als opvallend stempel op de plaat drukt. De sound is verrassend hip, modern en trendy, en zorgt voor een boeiende wisselwerking met de in zekere zin oer-Hollandse melodie van het niemendalletjesrefrein, dat – de tricky timing van het titelzinnetje daargelaten – moeiteloos in het oeuvre van pak hem beet Pussycat of Maywood zou passen.

Interessant en dapper dus, en ongetwijfeld een geheide hit. Alleen al het simpele feit dat ‘DL2LU’ de themesong zal zijn van Serious Request 2011 garandeert dat. Tjan gunt het Ilse van harte, maar hoopt eerlijk gezegd toch dat de rest van haar in 2012 te verschijnen cd wat traditioneler en akoestischer van aard is. Want hoe leuk dit uitstapje ook is, na exact twee minuten is de koek op, en doen de wat kinderlijke Nananana’s hun intrede, om over de Lala’s in het weinig toevoegende bruggetje nog maar te zwijgen. Alsof er godbetert een Teletubbie van stal is gehaald…

Zelf luisteren? Klik hier

Update 25 november 2011: Vandaag werd bekend dat Ilse de promotie voor haar nieuwe single op de lange baan heeft geschoven. Haar ernstig zieke vader is opgegeven door zijn artsen, en de zangeres wil haar tijd zoveel mogelijk samen met haar familie doorbrengen. ‘Zingen doe ik met heel mijn hart. En dit hart heeft even tijd nodig,’ schrijft ze op haar website. Ook haar concert in het Gelredome op 23 maart en de afrondende werkzaamheden voor haar nieuwe cd zijn tot nader order uitgesteld. In bovenstaand blogje viel een paar keer het woord ‘dapper’. Ilse’s besluit haar werk voor onbepaalde tijd neer te leggen getuigt in de keiharde muziekscene, waar zoveel belangen spelen, absoluut van moed. Respect dus!

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De nieuwe Ilse

  1. Johan Koning zegt:

    Tjatjatja Tjan. Mijn kopje koffie is het ook niet.

  2. tagrijn zegt:

    Tja, maar zo’n liedje zou wel geheid het Nationale Songfestival winnen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s