Open monumenten in Leiden

Nieuws, advertenties en kritieken. Ook in 1917, toen Gerrit Rietveld het gebouw voor het Leidsch Dagblad aan de Witte Singel ontwierp, waren dit getuige drie glas-in-loodramen al de belangrijkste bestanddelen van een krant. Afgelopen weekend was het gebouw – dat inmiddels in gebruik is als kantongerecht – in het kader van de Monumentendagen 2011 open voor publiek.

Tjan bezocht dit jaar een beperkt aantal monumenten: veel gebouwen had hij tijdens eerdere edities van de Open Monumentendagen al gezien, en in wachtrijen (onder meer bij de onlangs fraai gerestaureerde Sterrenwacht en een oude NAVO-verbindingsbunker op de grens met Oegstgeest) had hij weinig trek. Hieronder een vijftal foto’s die Tjan zaterdag en zondag maakte.

Nog meer glas-in-lood geeft het trappenhuis van het Leidsch Dagblad-gebouw een bijna modern tintje. Design met een hoofdletter D.

Het kan evenwel nog industriëler. Dit is het verdeelcentrum dat in de jaren vijftig werd gebouwd en waar door het energiebedrijf 50.000 volt werd omgezet naar een lagere spanning. De elektriciteit werd vervolgens vanuit dit 50KV-station over de stad verspreid. Woningcorporatie Portaal zoekt nog een nieuwe bestemming voor dit maar liefst 73 meter diepe pand. Tjan en partner dachten aan een popcentrum of een supermarkt...

In een pand als het 50KV-station zijn zelfs de schaduwen die bouten en moeren op de ijzeren constructie werpen symmetrisch.

Verder is het in het 50KV-centrum tevergeefs zoeken naar frivoliteiten, al moet gezegd dat de partner en de schoonmoeder van Tjan er leuk op staan...

Een blik op de middeleeuwse Burcht (het hele jaar door een open en gratis toegankelijk monument) vanuit de regentenkamer van het voormalige weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Foto's en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s