Reve anders

De laatste jaren van zijn leven sleet de Nederlandse volksschrijver Gerard Reve in het Oost-Vlaamse dorpje Machelen (gemeente Zulte). Vijf jaar na zijn overlijden werd er op 25 april jongstleden een monument voor de schrijver en dichter onthuld. U ziet het hierboven op een via Google opgesnorde foto, waarop een Tjan onbekende dame naast de wat fantasieloze creatie van beton en koper poseert. Of nee, misschien is fantasieloos niet helemaal het juiste woord…

De dichter André Degen zag in de krant een foto van de onthulling, had het gevoel dat er iets niet klopte en vond het gelijk aan zijn zijde toen hij de poëzie van Reve erop nasloeg. Op zijn weblog publiceerde Degen zijn ontdekking: de tekst was niet geheel juist. Ten opzichte van het oorspronkelijke gedicht uit 1968 bevatte de in koperen letters gevangen dichtregels een woord teveel – een woord dat Reve nooit geschreven heeft. Het woord ‘anders’ in de tweede regel staat er ten onrechte.

Het college van burgemeester en schepenen van Zulte kondigde aan te onderzoeken hoe deze fout in het kunstwerk geslopen is, en hoe men de tekst van het gedicht ‘Credo’ het beste zou kunnen herstellen. Op de computer is dat eenvoudig in een paar tellen te doen, zoals u hieronder ziet. Maar in het echt is dat natuurlijk wel iets… eh… anders.

Vanavond werd bekend dat Reves partner Joop Schafthuizen daar zo zijn eigen idee over heeft. Schafthuizen meent dat het woord gewoon doorgestreept moet worden, met een verwijzingsteken en correctie in de marge, zoals dat bij het corrigeren van kopij gebruikelijk is. Volgens Schafthuizen – die de fout ‘uiterst curieus’ noemt – bracht Reve zijn correcties ook op deze wijze aan. Tjan is heel benieuwd of onze zuiderburen voor deze weinig charmante maar wel voordelige oplossing zullen kiezen. Dat blijkt volgende week, als het stadsbestuur zijn plan van aanpak presenteert.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Reve anders

  1. Jac zegt:

    Curieus! Dat ze niet hebben gemerkt dat het ook ritmisch helemaal niet klopte…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s