Nieuwbouw Achmea (Nee/Ja)*

Het gebouw is zo groot dat je het niet zo maar op de foto kunt zetten. Het is ook nauwelijks mogelijk wat meer afstand te nemen. De camera schuin houden biedt dan soelaas.

De nieuwbouw van Achmea, op een smal strookje grond naast Leiden Centraal, nadert zijn voltooiing en wordt bijna in gebruik genomen – door meer dan 1500 werknemers, naar het schijnt. Tjan stond op zijn weblog al eerder stil bij het immense en in elk geval toch opmerkelijke gebouw, dat ingeklemd ligt tussen het spoor en de weg. Sterker nog: de weg loopt zelfs onder het gebouw door. In het kader van passen en meten zegt Tjan dan ook Ja tegen deze nieuwbouw, en ook de constructie vindt hij best fraai. Maar als het om de uitvoering gaat volgt er dan toch een volmondig Nee, want met name de primaire kleuren (die refereren aan Mondriaan en De Stijl, maar eerder doen denken aan een creatie van Lego) pakken wat Tjan betreft wel erg kinderlijk uit. Hij vraagt zich af wat er zou gebeuren als de witte ‘onderstellen’ bruin zouden zijn, en de kleuren geel, groen en blauw veranderd zouden worden in verschillende tinten groen. Precies: dan zouden er plots vijf ‘bomen’ komen te staan. Op eenzelfde manier zou je ook een soort tulpen van de verschillende elementen van het gebouw kunnen maken. Maar goed, Tjan heeft zijn creativiteit vooralsnog botgevierd op zijn fototoestel, want ook van iets minder moois kun je natuurlijk altijd nog fraaie platen proberen te schieten. De Leidse nieuwbouw van Achmea in negen foto’s dus…

Eerdere fotoblogs over deze nieuwbouw: Vijf op een rij (februari 2009) en Mooi of niet? (juli 2010). In december 2009 ging Tjan’s wekelijkse column Steeksleutels over het Achmea-gebouw (klik hier).

*Doorhalen wat niet van toepassing is…

Aan de trein kunt u - dwars door het gebouw heen - zien hoe dicht het gebouw bij het spoor staat.

Behalve doorkijkjes biedt het gebouw dankzij het vele glas ook leuke spiegeleffecten.

Het spiegelende glas resulteert in een fraai lijnenspel.

Ook de gebouwen aan de andere kant van de weg spiegelen zich in hun kleurrijke overbuurman.

Het indrukwekkende 'onderstel' van het gebouw maakt veel goed.

De openbare weg loopt gewoon onder het gebouw door en dan bevinden zich tussen de linkerrij zuilen ook nog de in- en de uitgang van de parkeergarage.

Wie het gebouw lelijk vindt kan gelukkig een hoop kanten op, al wijzen sommige bordjes wel faliekant de verkeerde kant op.

En ook met de trein kunt u Leiden in no-time ontvluchten: deze foto is genomen vanaf het perron van Leiden Centraal, dat zich pal naast het Achmea-gebouw bevindt.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Foto's en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Nieuwbouw Achmea (Nee/Ja)*

  1. Johan zegt:

    Achmea heeft patent op opmerkelijke en grote gebouwen. In Leeuwarden staat ook al zo’n kolos. Dat er trouwens wel heel anders uit ziet: http://nl.wikipedia.org/wiki/Achmeatoren

  2. Jaco zegt:

    Ik deel je mening volkomen: mooi gebouw, lelijke kleuren. Mijn oordeel hangt dus ook in het midden. Maar je foto’s zijn fraai!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s