Istanbul, grauw of kleurrijk?

Donkere wolken boven het schilderachtige wijkje Ortakoy aan de Bosporus.

Afgelopen weekend woonde Tjan beroepsmatig een driedaagse incentive naar Istanbul bij. De dag voor hij vertrok werd hij plots snipverkouden. Grieperig bewoog hij zich dus door de straten van de Turkse culturele hoofdstad, waar de zon zich het hele weekend niet liet zien – het was guur en zwaar bewolkt in het vroegere Constantinopel, met af en toe motregen. Hoewel hij zich verre van fit voelde, inspireerde het grauwe weer Tjan juist om toch op zoek te gaan naar kleur. Anders kom je immers maar met ‘mistroosteloze’ foto’s thuis, waar helemaal niemand op zit te wachten. In dit blogje een selectie van dertien kleurrijke en minder kleurrijke plaatjes uit Istanbul. Later deze week volgt nog een aparte fotoblog over de zeer indrukwekkende Hagia Sophia.

Ook het zondagsmarktje in dit voormalige kunstenaarswijkje maakte een wat mistroostige indruk. Fotograferen via het gekleurde glas van een terrasafscheiding bood uitkomst.

In het Topkapi Paleis was het gekleurde glas beduidend verfijnder.

Ook voor dit grauwe mozaiek in het Topkapi Paleis...

...was elders in het complex een aanzienlijk kleurrijker tegenganger te vinden. Je moest er alleen wel even voor omhoog kijken.

Detail van een van de gebouwen van paleiscomplex. Tegen een strakblauwe hemel zou het vast mooier zijn, maar het was in elk geval kleurrijk.

En dat laatste kon van dit somber stemmende muurtje allerminst gezegd worden.

Scherven brengen geluk, zegt men. In elk geval bewijst deze foto dat je een muurtje er behoorlijk mee kunt opvrolijken.

De Blauwe Moskee, hier gefotografeerd vanuit de Hagia Sophia, deed ook eerder grauw dan blauw aan. Foto's van de Hagia Sophia zelf volgen binnenkort in een apart blogje.

Eenmaal binnen in de Blauwe Moskee zorgden glas in lood en mozaïeken zelfs zonder binnenvallend zonnetje voor een kleurrijk schouwspel.

Hoe heet de tegenhanger van een toegangsdeur? Hoe dan ook: door deze deur verlaten de toeristen de Blauwe Moskee...

...om buiten weer met het 'aardse' geconfronteerd te worden. Zoals de nieuwste mode in het straatbeeld van Istanbul, die in elk geval kleurrijk is.

En dan zijn we weer terug in de wijk Ortakoy, waar een nat geregende zwartwitte kat een tikje mistroostig voor zich uitstaart.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Foto's, Vakantie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Istanbul, grauw of kleurrijk?

  1. Johan Koning zegt:

    Mooie repo! Ik hoop dat je ondanks je snotterbuien toch nog een beetje een leuk weekend hebt gehad.

  2. ton zegt:

    Mooie foto’s, Tjan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s