Een nieuw Egypte?

Reliëf in de verplaatste tempel van Beit al Wali bij Aswan.

Zomaar een mooi plaatje dat Tjan in november tijdens zijn laatste vakantie in Zuid-Egypte schoot. Misschien had dit liefdevolle tafereeltje beter gisteren, op Valentijnsdag, al deze weblog kunnen sieren, maar ja, als het om Egypte gaat laat zijn timing Tjan al langer in de steek. Ga maar na: op 24 januari boekten Tjan en partner een zonvakantie naar Egypte en een dag later braken de onlusten op en rond het Tahrirplein uit. Naar aanleiding van een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken (met classificatie 6, waarmee Egypte zelfs een graadje gevaarlijker zou zijn dan Afghanistan!) werd de lastminute door de reisorganisatie geannuleerd. Gisteren heeft BuZa het reisadvies versoepeld, en vandaag zouden Tjan en partner eigenlijk vertrekken. Theoretisch had dat dus gekund, maar in de praktijk komt het er vooralsnog op neer dat de meeste touroperators pas in april hun reizen naar Egypte hervatten.

Intussen stemmen de berichten uit Egypte hoopvol. De generatie die het vertrek van Mubarak op indrukwekkende wijze en geweldloos heeft afgedwongen weet van wanten en is  zich er terdege van bewust dat het kwartje nu ook de verkeerde kant op kan vallen. Via Twitter en weblogs bereiken Tjan echter verschillende signalen dat de sfeer op straat sinds vorige week vrijdag echt veranderd is: er is meer sprake van wederzijds respect (tussen man en vrouw, tussen moslim en kopt) en niet alleen in Caïro, maar in heel het land is men spontaan aan het opzomeren geslagen. De Egyptenaren snakken naar een nieuw en democratisch Egypte. En Tjan en partner? Die zijn vast van plan om medio april alsnog naar de Rode Zee af te reizen. Beter gezegd: ze boeken hun tiende vakantie naar dit fantastische land liever nog vandaag dan morgen…

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Vakantie, Varia en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een nieuw Egypte?

  1. Johan Koning zegt:

    Ik hoop voor jullie dat er snel weer vliegtuigen opstijgen naar dit fascinerend land! Wij zullen nog een paar jaartjes wachten, maar daarna ook zeker weer richting Rode Zee gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s