#Jan24

Zeldzame donkere wolken boven Tjan's geliefde hotel in El Gouna. De Egyptische toeristische sector gaat zware tijden tegemoet...

De timing kon niet beroerder… Exact een week geleden, op maandag 24 januari, boekten Tjan en partner een lastminute naar hun vertrouwde hotel in het Egyptische paradijsje El Gouna, en een dag later verzamelden boze Egyptenaren zich voor het eerst op Tahrir Square in de hoofdstad Caïro (of Kairo, zoals de NRC om onduidelijke redenen consequent schrijft).

Tjan volgt de protesten op de voet – onder meer via Al Jazeera en Twitter, waar de hashtag #Jan25 wordt gebruikt om tweets over de opstand te markeren – en houdt zijn hart vast. Het land ligt compleet op zijn gat en stevent na een paar dagen tumult al regelrecht op een faillissement af. De situatie onder Hosni Mubarak mag dan verre van ideaal zijn (geweest?), er was in Egypte wel sprake van een zeker evenwicht, waarin moslims, christenen en Nubiërs probleemloos naast elkaar leefden en waarin sprake was van een in zekere zin redelijk functionerende economie. Wat er na Mubarak gaat gebeuren – als hij al besluit af te treden – is onduidelijk, maar de kans dat demonstranten die nu meer vrijheid en democratie nastreven van de regen in de drup belanden is verre van denkbeeldig. Niet alleen bij Tjan leeft al sinds het begin van de onlusten de angst dat de Moslim Broederschap van de gelegenheid gebruik zal maken om Egypte in zijn greep te krijgen, en dat is dan inclusief de invoering van bijvoorbeeld de Sharia.

Zo ver is het gelukkig nog niet. En het is ook nog geen 15 februari, de dag waarop Tjan naar Egypte zou vertrekken. Hij heeft er eerlijk gezegd weinig vertrouwen in dat het negatieve reisadvies voor heel Egypte binnen twee weken zal worden ingetrokken en leeft mee met de ca. 15% van de bevolking die werkzaam is in de toeristische sector – na negen bezoeken aan het land heeft hij er velen ontmoet. Vandaag ontving Tjan een mailtje van Vaya.nl, dat wat hem betreft verre van duidelijk is over de status van zijn vakantie. Is die nu definitief geannuleerd? Moet Tjan er rekening mee houden dat dat zou kunnen gebeuren? Wie het weet mag het zeggen…

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Vakantie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op #Jan24

  1. Ik ben bang dat je maar vast een hutje op de hei moet gaan zoeken, zie jou niet naar Egypte gaan op 15 februari.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s