Vuurdoop voor nieuw cabarettalent

Traditiegetrouw vinden de auditieronden van het Leids Cabaret Festival plaats in Café Sociëteit De Burcht. Vanmiddag mochten de eerste zeven geselecteerde acts zich presenteren aan jury en publiek. Ook de komende twee weken kunt u hier op zondagmiddag nog terecht voor de auditieronden.

Van 7 tot en met 12 februari vindt de drieëndertigste editie van het roemruchte Leids Cabaret Festival plaats. Tot 20 december kon aanstormend cabarettalent zich aanmelden en vanmiddag mochten zeven geselecteerde acts hun opwachting maken tijdens de eerste van drie auditieronden. In Café Sociëteit De Burcht kregen zij elk 20 minuten de tijd om te laten zien wat ze in huis hadden. Dit leverde een uiterst gevarieerde middag op, zowel waar het de aard als het niveau van de optredens betrof. Tjan was erbij, vermaakte zich prima en maakte en passant het volgende fotoreport…

Het duo Sonja, 20 over 7 had de grootste moeite de aandacht van het toch niet al te kritische publiek vast te houden. Het optreden ging alle kanten op, was bij vlagen onderhoudend maar smaakte niet naar meer, te meer omdat de heren soms wel erg veel tijd nodig hadden om hun punt te maken. Als dat al gemaakt werd…

De Vlaams-Kazachstaanse Gorcha Davydova begon enthousiast, maar leek zich al vrij snel neer te leggen bij haar indruk dat ze het publiek niet in haar greep kreeg. Gorcha vertelde het verhaal van een voorbeeldig in België geïntegreerde Kazachstaanse vrouw, en besloot haar optreden – dat wel degelijk veel leuke glimlachgrapjes bevatte maar inderdaad te weinig vaart had om te blijven boeien – met te tonen hoe zij er niet-geïntegreerd uit zag. Een beetje dun, als ‘boodschap’, maar buikdansend kon zij in elk geval wél rekenen op de aandacht van het aan het einde van het optreden toch nog enthousiaste publiek.

Robert-Paul Jansen toonde zich een sterke podiumpersoonlijkheid met een goede mimiek en een breed scala aan stemmetjes. Minder te spreken was Tjan over het wat vrijblijvende materiaal, dat niet bepaald in balans was. Hoewel: het optreden bevatte evenveel sterke als uitgesproken zwakke momenten, en ook dat is natuurlijk een vorm van balans. Een goede regisseur en meer zelfkritiek zouden wonderen kunnen doen.

Cabaret en het moederschap… doodmoe wordt Tjan er zo nu en dan van. Maar op de manier waarop José Schuringa dit thema benadert is het erg goed te doen. Haar optreden over vreselijke moeders en lelijke (of zelfs dood geboren) kinderen was uiterst cynisch van toon en verried dat Schuringa goed heeft gekeken naar Katinka Polderman en Sanne Wallis de Vries (winnaressen van het LCF in 2005 en 1996). Een veelbelovende presentatie, goede teksten en een prima timing… Wat Tjan betreft is Schuringa zonder twijfel door naar  de voorronden.

Buik vooruit en verstand op nul. De Vlaming Koen Verbeek kroop in de huid van zijn alter-ego Johnny Trash, en dat bood hem de ruimte om lekker platvloers uit de hoek te komen. Met een conference over seks met een onion ring en een lied met de frase ‘Ik zie je liever dan een kip aan het spit, tenzij jij de kip bent en ik het spit’, om maar iets te noemen. Van dik hout zaagt men planken, soms wat al te gemakkelijk maar wel op een even aanstekelijke als overtuigende wijze gebracht. Want het moet gezegd: Verbeek is wel een podiumpersoonlijkheid.

Het absurdistische duo Luc & Zec brak een lans voor de onbekende mens. Goede teksten, een welhaast professionele presentatie en een uitmuntende timing zorgden voor een optreden dat alleszins genietbaar was. De grapdichtheid mag nog wel wat omhoog – en dan bij voorkeur met eigen grappen, en niet met belegen moppen. Bovendien moet het duo ervoor oppassen een niet al te afstandelijke en ‘intellectuele’ indruk te wekken. Wanneer Luc & Zec erin slagen een zekere mate van toegankelijkheid te bewerkstelligen ligt een finaleplaats zonder meer in het verschiet..

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Fotoreport, Theater en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vuurdoop voor nieuw cabarettalent

  1. Johan Koning zegt:

    Hmm, nog geen nieuwe Jekkers ontdekt, dus ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s