Afgebløft

Op de eerste avond van dit nieuwe jaar las Tjan op Twitter tot zijn spijt dat de Zeeuwse formatie Bløf ter ziele was. Of nee, dat klínkt misschien wel heel begaan, maar ‘tot zijn spijt’ kunt u eigenlijk wel schrappen. Tjan heeft het namelijk niet zo op Bløf, en dat komt behalve door dat moeilijke hoofd van zanger/gitarist Paskal Jakobsen vooral door het eeuwige gestuntel van vaste tekstschrijver Peter Slager (lees bijvoorbeeld ook deze bløg uit 2006). Tjan zag de bassist al voor zich. Hoe hij het rijmwoordenboek wijdopen, wijdopen, wijdopen voor zich klaar had liggen om – door emoties overmand – een zwanenzang bijeen te zwoegen…

Dat ging niet lukken, verwachtte Tjan. Slager heeft immers al merkbaar de grootste moeite met het in woorden vangen van zijn gedachten als er geen emoties bij om de hoek komen kijken, dus dit werd een heilloze missie. Tjan besloot daarom het Zeeuwse kwartet de helpende hand te bieden en een afscheidslied te schrijven. Geheel in de stijl van Bløf uiteraard. ‘Bestemming bereikt’ ging het lied heten, en het eerste couplet schreef zichzelf, dus dat schoot alvast lekker op:

Niets is eindeloos
Elk begin komt tot een einde
Ook een lange reis naar heinde
En naar verre, verre oorden
Is ooit volbracht of zal dat worden
Na een poos…

Het refrein moest iets worden met open deuren (waarin Bløf nu eenmaal grossiert) die nu eindelijk in het slot gingen, en met een punt achter de zin die nu ontbrak. Zoiets… We waren inmiddels vijf minuten na de ‘onheilstijding’ en Tjan begon op stoom te komen.

Maar toen was daar een retweet van een twitterberichtje van Bløf zelf. De band ontzenuwde de hoax over de split en bezigde het woord  smaad. Daar kun je mooi gekunsteld op rijmen, dacht Tjan (‘Komt tijd die alle wonden heelt, komt raad’), die meteen zelf een punt zette – achter Project Zwanenzang, in zijn geval. Dat afscheidslied komt er echter ongetwijfeld nog een keer. Want niets is immers eindeloos?

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek, Rijm en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s