Eindeloze voorstelling Micha Wertheim

Micha Wertheim | Voor de zoveelste keer | Kleine Komedie, Amsterdam | donderdag 16 december 2010 (première)
Een microfoon en één spot. Micha Wertheim begint de avond met het omstandig en met tergend veel terzijdes vertellen van een oude mop - een oude mop over oude moppen. In een notendop is dit ook meteen waar het in deze fascinerende voorstelling om gaat: over theater als een eigen wereld, die niets met de boze buitenwereld te maken heeft en waarin eigen wetten gelden. Wertheim refereert in de loop van de avond meer dan eens aan Toon Hermans ('die heb ik onlangs tot mijn voorganger benoemd'), die zijn causerietjes over koetjes en kalfjes ook in 1943 al in Carré debiteerde, terwijl de wereld in brand stond en dit koninklijk theater aan de Amstel voor joden niet toegankelijk was. Als altijd redeneert de eigenzinnige cabaretier ook in Voor de zoveelste keer weer volgens een compleet eigen logica, die ervoor zorgt dat hij zelfs wegkomt met bijvoorbeeld het weerspreken van de – waar het om de Tweede Wereldoorlog gaat - gevleugelde wens 'Dit nooit weer'.

Micha Wertheim is op dreef, met sterke en zorgvuldig opgebouwde grappen die meer dan eens scherp en cynisch van toon zijn. Toch lijkt het eerste gedeelte van Voor de zoveelste keer wat richtingloos en vrijblijvend. De cabaretier merkt dat ook zelf op, als hij op ingenieuze wijze verandert in waarnemer (een rol die hem uitstekend ligt, zo vertelde hij eerder op de avond) en vanaf een klapstoeltje kritisch naar zijn eigen teksten luistert. Heeft het in zijn ogen min of meer zinloze fenomeen theater zo zijn eigen wetten, Wertheim heeft die ook. Hij grijpt in in zijn eigen voorstelling en weet daarbij zelfs de regels van de natuurkunde naar zijn hand te zetten. Hoe? Door op zeer verrassende, uitermate intelligente en bovendien bijzonder nauwgezette wijze een soort zwart gat te creëren, waarbij geen enkel element van dit ijzersterke programma op toeval blijkt te hebben berust. Gaat dat zien! Gaat dat zien!
Rapportcijfer: 9

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Theater en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Eindeloze voorstelling Micha Wertheim

  1. Alex Hageraats zegt:

    Van stand-up comedian overstijgt Micha zichzelf als all-round cabartier. Micha is slim, scherp, snel en zet de dagelijkse realiteit om in een fantastische vorm van humor. […] De intonatie van zijn stem en timing geven zijn grappen enorm veel kracht. Hij verveelt geen moment. Micha is een intelligent talent en daarbij ook nog een zeer symphatieke persoonlijkheid. Micha Wertheim is van de nieuwe opkomende generatie en we gaan zeker meer van hem horen.

    Omdat deze reactie een spoiler bevatte, is deze door Tjan ingekort (sorry, Alex!). Hij wil de pret voor toekomstige bezoekers van deze fantastische voorstelling namelijk niet bederven. Nogmaals: gaat dat zien en laat u vooral verrassen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s