Bet el Kerem (Nubië deel 2)

Uitzicht over Aswan.

Tegenover de Zuid-Egyptische stad Aswan bevinden zich, aan de andere kant van de Nijl, een aantal Nubische dorpen. Tijdens hun laatste vakantie in Egypte – waarvan ze exact een week geleden terugkeerden – verbleven Tjan en partner vijf nachten op de westoever van de rivier, in het guesthouse Bet el Kerem. De naam van het guesthouse, dat eigendom is van de in Nubië geboren en getogen Abdel en zijn Nederlandse vrouw Ellen, betekent ‘gastvrij huis’, en neemt u van Tjan aan: een betere naam is nauwelijks denkbaar. Overigens is ook Ellen en Abdels gespecialiseerde reisorganisatie Experience Nubia een regelrechte aanrader voor wie het voormalige en het huidige Nubië wil ontdekken of beleven.

Bet el Kerem.

Gasten die bij Bet el Kerem arriveren, worden eerst uitgenodigd voor een welkomstdrankje op het dakterras. Je kamer is van later zorg, want het leven in Bet el Kerem speelt zich met name op het dak af.

Hier wordt aan het begin van de dag het ontbijt geserveerd, kun je wegdromen bij de landelijke geluiden van het dorp en van de stad aan de andere kant van de Nijl, en hier ook ontmoet je de andere gasten, die zeker sinds Bet el Kerem door de Lonely Planet werd ontdekt uit alle windstreken komen. Frisdranken en bronwater (alcohol wordt in Bet el Kerem niet geserveerd) mag je zelf uit de koelkast pakken en zijn bij de prijs inbegrepen. Een futiel detail misschien, maar wel een die het ongedwongen karakter van een verblijf in Bet el Kerem aangeeft.

Als in de stad de boodschappen zijn gedaan, wordt in de loop van de middag in de open keuken begonnen met het op basis van verse ingrediënten bereiden van de heerlijkste gerechten. En zoals de gasten uit alle windstreken komen, worden ook in het dinerbuffet verschillende keukens (ook de Nederlandse!) gecombineerd. Tjan zal de heerlijke geuren als hij uit een onbedoeld middagdutje ontwaakte niet snel vergeten...

Het dakterras is er niet alleen voor de toeristen die in het guesthouse verblijven. Ook de Nubische dorpelingen weten de weg naar Bet el Kerem te vinden, zeker als een muzikant uit Caïro er aan de vooravond van een trouwfeest in het dorp zijn kunsten komt vertonen.

Eigenaar Abdel (met pet) klapt en danst enthousiast mee.

Op de eerste foto van deze blog zag u het uitzicht over de Nijl en over Aswan, maar het dakterras biedt ook een fraai uitzicht op de graven van de nobelen, die 's avonds prachtig worden verlicht. Links op de foto ziet u nog net (of eigenlijk: net niet) de plek waar het voetgangserspontje naar de stad heen en weer vaart.

Als gezegd: de slaapkamers zijn er uitsluitend om te slapen, en eigenlijk is dat Tjan's enige puntje van kritiek op het guesthouse: de fraai beklede maar provisorische wandjes tussen de verschillende kamers zijn simpelweg te dun, en van privacy is dan ook nauwelijks sprake.

Maar ja: welke Leidenaar is hier nu tegen bestand? Hoe deze vork precies in de steel zit kon u 1 december lezen in Tjans Leidse huis-aan-huiscolumn 'Steeksleutels'. Klik op bovenstaande foto om deze Leidse column te lezen.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Vakantie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bet el Kerem (Nubië deel 2)

  1. ton zegt:

    Wij waren zeven jaar geleden in Egypte. Deze tekst en beelden doen mij wel terugverlangen naar dit boeiende land.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s