Kayak eert Pim

Kayak & friends | Pim Koopman Tribute | Paradiso, Amsterdam | maandag 22 november 2010
Vandaag een jaar geleden overleed drummer, componist en producer Pim Koopman. Gisteravond eerden de leden van zijn band Kayak hem met een indrukwekkend concert in de Amsterdamse poptempel Paradiso. In het gedeelte voor de pauze vertolkte de formatie een selectie van met name door Koopman geschreven materiaal, waarbij sessiedrummer Hans Eijkenaar – onmiskenbaar een van de beste drummers van ons land – op indrukwekkende wijze de vacante plek op de drumkruk innam. En indrukwekkend was ook het optreden van Kayak. Vocalisten Cindy Oudshoorn – die de avond georganiseerd had – en Edward Reekers hadden de grootste moeite hun tranen te bedwingen, en ook voor Kayak-roerganger Ton Scherpenzeel – die met het overlijden van Pim een einde zag komen aan een muzikale vriendschap van zo’n veertig jaar – was het zichtbaar een heel zware avond.

Ook Tjan, die Kayak al sinds zijn elfde een zeer warm hart toedraagt, sloeg het bewogen concert met een brok in zijn keel gade, en dus is dit onmogelijk een ‘objectieve’ recensie te noemen (zo die al bestaan, uiteraard). Van ‘Well done’, dat Koopman in de vroege jaren zeventig naar aanleiding van het overlijden van zijn moeder schreef, tot de instrumentale hommage ’23’ van gitarist Joost Vergoossen – alles werd met even veel beleving ten gehore gebracht. De tweede helft van de avond was wat minder beladen en luchtiger van opzet. Leo Blokhuis benadrukte het belang van Pim Koopman voor de Nederlandse popmuziek, en praatte vanaf het balkon de optredens van de Time Bandits, Vitesse (waargenomen door Syb van der Ploeg), Diesel, The President, de helft van de gezusters Maywood, Pussycat en José Hoebee aan elkaar, die vakkundig begeleid door Kayak hun door Koopman geproduceerde hits speelden.

De in Ierland geboren singersongwriter Michael Robinson was een vreemde eend in de bijt. Bijna niemand in de zaal kende hem, maar deze boezemvriend van Pim kreeg met zijn akoestische gitaar en het prachtige ‘Song for a Friend’ de zaal muisstil. De ontlading tijdens de staande ovatie die hem ten deel viel was nog net niet het indrukwekkendste moment van de avond. Dat was na de serie toegiften van Kayak (waarin Eijkenaar zich niet langer inhield en zijn stempel drukte op de klassiekers ‘Ruthless Queen’, ‘Change for a Lifetime’ en ‘Starlight Dancer’) ongetwijfeld het moment waarop de band na minutenlang aanhoudend applaus ongepland nogmaals het podium betrad. Muzikaal zat de memorabele avond erop, maar samen met het publiek werd er bij wijze van een ‘last encore’ nog lang geklapt voor het boven het podium geprojecteerde portret van de veel te vroeg overleden muzikant.

© foto: Walter Goyen, www.h4p.com.

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Kayak eert Pim

 1. Remco zegt:

  Mooie recensie… hoe meer ik erover lees hoe jammerder ik het vind dat ik er niet bij heb kunnen zijn.

 2. Robin zegt:

  Zeker een avond om nooit te vergeten. De “last encore” was zeker ook een mooi moment. Een moment waarop de hele zaal de tribute aan pim koopman af maakte met een staande ovatie als dankbetuiging. Iets wat ook bij de band duidelijk zichtbaar iets los maakte. Laten we maar hopen dat Pim het ook gezien heeft.

 3. Gek eigenlijk heb Kayak eigenlijk altijd wel mooie gevonden, heb er één LP van.
  Maar verder eigenlijk nooit echt gevolgd.
  ook maar een keer gezien in de begintijd tijdens PInk In festival in Leiden, dat concert vergeet ik nooit meer was prachtig.
  Maar ja ook niet echt objectief want zat in de organisatie :-)

 4. Walter zegt:

  Wat een fantastisch en emotioneel concert! Pim heeft vast enorm genoten. Respect en grote dank aan alle muzikanten en organisatoren!!
  Ik heb foto’s gemaakt van het concert. Een selectie staat nu op mijn fotowebsite:
  http://www.h4p.com
  Groeten,
  Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s