Tjan zegt NEE tegen de BTW, maar…

Ook Tjan is van mening dat concert- en theaterkaartjes via een drastische verhoging van de btw niet zo maar extra belast mogen worden. Hij steunt de actie Zeg NEE tegen de BTW dan ook van harte. ‘Maar…,’ kanttekende hij al onheilspellend in de titel van deze blogbijdrage, dan moet de informatie op de website die deze actie ondersteunt natuurlijk wel kloppen.

‘De prijzen van concert- en theaterkaartjes kunnen met 13% gaat stijgen,’ aldus de actievoerende cultuursector. En verderop: ‘een BTW verhoging van 13%’. Het klopt allebei niet. Reken maar mee…

Een kaartje dat exclusief BTW nu 20 euro kost, kost aan de kassa € 21,20: de theater- of concertbezoeker betaalt immers 6% btw, en dat is € 1,20. Zodra dit btw-tarief wordt verhoogd naar 19% gaat dit kaartje € 23,80 kosten. De prijs stijgt dus niet 13% maar 12%. Om precies te zijn: 12,226415%. De btw-verhoging bedraagt ook geen 13%, want het bedrag dat in het voorbeeld aan btw wordt betaald gaat van € 1,20 naar € 3,80, en dat is een stijging van… 216%.

Misschien moeten cultuurmakers hun ‘schoolgeld’ terughalen en wat beter leren rekenen. Dat komt de financiële onderbouwing van hun creaties ongetwijfeld ten goede, en wellicht blijkt dan ook wel dat ze het ook op eigen houtje, zonder financiële ondersteuning vanuit de overheid, prima kunnen rooien, btw-verhoging of niet…

Over Tjan

Neerlandicus, columnist, redacteur, copy- en ghostwriter. Blogt op onregelmatige basis over alles en niets, ongeremd en soms ook ongerijmd.
Dit bericht werd geplaatst in Varia en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Tjan zegt NEE tegen de BTW, maar…

  1. Door de verhoging wordt de drempel nog hoger voor een hoop mensen.
    En dat terwijl cultuur zo belangrijk is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s